ΖΩΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΖΩΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Το καλοκαίρι είναι για όλους εποχή διακοπών. Αυτό συνεπάγεται περισσότερες μετακινήσεις, πολλές φορές με τη χρήση αυτοκινήτου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος μια γυναίκα που έχει μια φυσιολογική εγκυμοσύνη να μην ταξιδεύει και να μην πάει διακοπές! Θα πρέπει όμως να τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας.
Όλοι μας, πρέπει να φοράμε ζώνες ασφαλείας όταν επιβαίνουμε σε οχήματα. Το ίδιο ισχύει και για τις έγκυες. Μια ζώνη ασφαλείας που θα χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να σώσει ζωές και επίσης να μειώσει την πιθανότητα τραυματισμού του μωρού σας αν συμβεί κάποιο τροχαίο ατύχημα. Φανταστείτε με πόση δύναμη θα χτυπήσει το σώμα σας  και η κοιλιά σας πάνω στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, αν το σώμα σας κινείται ανεξέλεγκτα, ακόμα και σε ένα δυνατό φρενάρισμα.

Πώς μπορεί ένα τροχαίο ατύχημα να επηρεάσει την εγκυμοσύνη;

Ανάλογα με τη σοβαρότητα του ατυχήματος, η εμπλοκή σε τροχαίο ατύχημα αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, όπως:

  • Πρόωρο τοκετό. Πρόωρος είναι ο τοκετός που ξεκινά πριν τις 37 εβδομάδες της εγκυμοσύνης
  • Πρόωρη ρήξη των μεμβρανών (σπάσιμο νερών). Αυτό συμβαίνει όταν ο σάκος μέσα στον οποίο μεγαλώνει το μωρό σπάει πριν η γυναίκα μπει σε τοκετό
  • Αποκόλληση πλακούντα. Αυτή είναι μια σοβαρή κατάσταση κατά την οποία ο πλακούντας ξεκολλάει από το τοίχωμα της μήτρας πριν τη γέννηση του μωρού. Ο πλακούντας είναι το όργανο που μεγαλώνει μέσα στη μήτρα και τροφοδοτεί το μωρό με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά μέσω του ομφάλιου λώρου
  • Αποβολή. Αυτό συμβαίνει όταν το μωρό πεθαίνει μέσα στη μήτρα πριν τις 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης
  • Ενδομήτριο θάνατο. Αυτό συμβαίνει όταν το μωρό πεθαίνει μέσα στη μήτρα μετά τις 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης

Αν φοράτε σωστά τη ζώνη ασφαλείας μπορεί να προστατευθείτε από τραυματισμό τόσο εσείς, όσο και το μωρό σας. Σας συμβουλεύουμε να φοράτε τη ζώνη ασφαλείας κάθε φορά που μπαίνετε σε αυτοκίνητο (σε μπροστινά ή πίσω καθίσματα) καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Αν συμβεί τροχαίο ατύχημα, δεν χρειάζεται πανικός! Θα πρέπει όμως άμεσα να γίνει έλεγχος αν εσείς και το μωρό σας είστε καλά. Αν έχετε συσπάσεις, πόνο στην κοιλιά ή παρατηρήσετε υγρά ή και αίμα από τον κόλπο, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για περαιτέρω οδηγίες.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να φοριέται η ζώνη ασφαλείας στην εγκυμοσύνη;

Ο ενδεδειγμένος τρόπος φαίνεται στην εικόνα.

 

Η σωστή χρήση της ζώνης ασφαλείας στην εγκυμοσύνη

Να φοράτε πάντα και το οριζόντιο και το διαγώνιο κομμάτι για να συγκρατείται καλύτερα το σώμα. Θα πρέπει να εφαρμόζουν σφιχτά στο σώμα σας και να μην είναι χαλαρά.
Το οριζόντιο κομμάτι πρέπει να το τοποθετήσετε ΚΑΤΩ από την κοιλιά σας και πάνω από τους γοφούς. ΠΟΤΕ μην τοποθετήσετε το κομμάτι αυτό της ζώνης πάνω ή κατά μήκος της κοιλιάς σας.
Τοποθετήστε το διαγώνιο κομμάτι της ζώνης ασφαλείας ανάμεσα στα στήθη σας και στα πλάγια της κοιλιάς σας. ΠΟΤΕ μην το τοποθετήσετε κάτω από τον ώμο σας (να περνάει από τη μασχάλη δηλαδή).
Αν υπάρχει δυνατότητα, ρυθμίστε το ύψος του διαγώνιου κομματιού για να ταιριάζει στο ύψος σας.

Υπάρχουν άλλες συμβουλές για ασφαλή οδήγηση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Μερικές συμβουλές που μπορούμε να σας δώσουμε είναι οι εξής:
Προσπαθήστε να μην οδηγείτε ή ταξιδεύετε για πάνω από 5- 6 ώρες ημερησίως. Η οδήγηση είναι για όλους κουραστική.
Ανά δύο ώρες κάντε μια μικρή στάση για να κινηθείτε
Αν το αυτοκίνητό σας έχει αερόσακους, ΜΗΝ τους απενεργοποιήσετε. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να δώσετε κλίση προς τα πίσω στην πλάτη του καθίσματος και επίσης να τραβήξετε προς τα πίσω το κάθισμα ώστε να είναι όσο το δυνατόν μακρύτερα από το ταμπλό.
Μην οδηγείτε ή επιβαίνετε σε μοτοσυκλέτες. Ο κίνδυνος πτώσης και τραυματισμού είναι μεγαλύτερος. Για τον ίδιο λόγο, αποφύγετε και τα ποδήλατο (αυτό ισχύει για όσες έχουν περάσει το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Τότε η μήτρα αρχίζει και βγαίνει πιο πάνω από τη λεκάνη σας και δεν είναι προστατευμένη πια).

Κάθε εγκυμονούσα δικαιούται να συνεχίσει να ζει τη ζωή της κανονικά και να απολαμβάνει το χρόνο των διακοπών. Η λήψη μέτρων προστασίας όμως είναι απαραίτητη και δείχνει το πόσο σημαντική είναι για εσάς η προστασία της υγείας του αγέννητου μωρού σας! Καλά ταξίδια!