Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό American Journal of Obstetrics & Gynecology διαπιστώνει το… αυτονόητο! Ότι δηλαδή, αν δοθεί λίγο περισσότερος χρόνος στην εγκυμονούσα την ώρα του τοκετού, μπορεί να τα καταφέρει να γεννήσει κολπικά. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η συχνότητα της καισαρικής έπεσε κατά 55%, λίγο περισσότερο δηλαδή από τις μισές!
Οι κανόνες που διδασκόμαστε στα βιβλία της μαιευτικής υπαγορεύουν ότι ο χρόνος που έχει στη διάθεσή της μια γυναίκα προκειμένου να γεννήσει, από τη στιγμή που έχει τελεία – 10 εκατοστά- διαστολή, είναι οι δύο ώρες. Αυτός ο κανόνας, που έρχεται από τον 19ο αιώνα, εφαρμόζεται για να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τη μητέρα και το μωρό. Θεωρείται ότι αν δεν έχει καταφέρει το μωρό να γεννηθεί εντός του χρονικού διαστήματος των δύο ωρών, δεν έχει νόημα να περιμένουμε περισσότερο. Με την χρήση επισκληριδίου αναισθησίας, που ξεκίνησε περίπου τη δεκαετία του ’80, το χρονικό διάστημα παρατείνεται για μία ακόμη ώρα, φτάνοντας τις τρεις, μιας και η επισκληρίδια αναισθησία επιβραδύνει κάπως την εξέλιξη του τοκετού.
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε μελέτησε τι γίνεται αν αντί για τρεις ώρες, περιμένουμε μία ακόμη ώρα (σε γυναίκες με επισκληρίδια αναισθησία), φτάνοντας τις τέσσερις συνολικά. Τα αποτελέσματα δείχνουν στην πράξη αυτό που είναι κοινή λογική: Ότι δηλαδή, περιμένοντας λίγο ακόμα, μπορούμε να πετύχουμε φυσιολογικό τοκετό χωρίς προβλήματα για τη μαμά ή το μωρό. Οι ερευνητές έδειξαν μείωση της ανάγκης για καισαρική πάνω από 50% χωρίς αρνητική επίδραση ούτε στη μητέρα ούτε στο νεογέννητο.
Παρότι μιλάμε για μια μικρή σε μέγεθος έρευνα, τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα. Σίγουρα χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί το εύρημα και ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για να εφαρμοσθεί στην πράξη. Ωστόσο, είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις ότι μπορούμε να έχουμε ευελιξία στον τοκετό, κρίνοντας πάντα κατά περίπτωση. Περιμένοντας λίγο παραπάνω, μπορούμε να μειώσουμε το ποσοστό καισαρικών τομών στις περιπτώσεις που ο τοκετός δεν έχει ολοκληρωθεί εντός των δύο (ή τριών αν χρησιμοποιούμε επισκληρίδια αναισθησία) ωρών. Υπολογίζεται ότι 10- 15% των καισαρικών που γίνεται σε γυναίκες που μένουν για πρώτη φορά έγκυες οφείλεται ακριβώς στο ξεπέρασμα του ανώτερου “επιτρεπτού” χρονικού ορίου.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να μελετήσετε το άρθρο στα αγγλικά από εδώ http://www.ajog.org/article/S0002-9378%2815%2902594-6/abstract
Συμπερασματικά, ο φυσιολογικός τοκετός δεν είναι κάτι που μπορεί να μπει σε καλούπια. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Έτσι, η επιθυμία πολλών γυναικών να γεννήσουν φυσιολογικά μπορεί να πραγματοποιηθεί έχοντας απλά λίγο περισσότερη υπομονή και δίνοντας στις γυναίκες και στα μωρά λίγο περισσότερο χρόνο να πετύχουν αυτό για το οποίο έχουν την ικανότητα να καταφέρουν.