ΥΠΟΚΛΙΝΙΚΟΣ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ & ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΥΠΟΚΛΙΝΙΚΟΣ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ & ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

Τι είναι ο υποκλινικός υποθυρεοειδισμός;
Ο θυρεοειδής αδένας δέχεται εντολή από την TSH να παράξει τις θυρεοειδικές ορμόνες (Τ3 και Τ4). Αν η τιμή της TSH σας είναι ανεβασμένη και η τιμή της ελεύθερης Τ4 (free-T4, fT4) είναι φυσιολογική, τότε έχετε υποκλινικό υποθυρεοειδισμό. Τα άνω όρια της TSH είναι (ανάλογα με το εργαστήριο) στα 4,0- 5,0 mIU/ L.

Ποια είναι τα φυσιολογικά όρια της TSH;
Στο θέμα αυτό δεν υπάρχει ομοφωνία και ακόμα το θέμα συζητείται. Σε γενικές γραμμές:
A. Για γυναίκες που δεν είναι έγκυες: τα φυσιολογικά όρια της TSH είναι μικρότερα από 5 mIU/ L
B. Για γυναίκες που είναι έγκυες: τα φυσιολογικά όρια εξαρτώνται από το τρίμηνο της εγκυμοσύνης: κάτω από 2,5 mIU/ L στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, κάτω από 3 mIU/ L στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και κάτω από 3,5 mIU/ L στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Γ. για τις γυναίκες που επιθυμούν εγκυμοσύνη: ορισμένοι ειδικοί προτείνουν να χρησιμοποιηθούν τα φυσιολογικά όρια που χρησιμοποιούνται για τις έγκυες γυναίκες, αλλά αυτό δεν είναι ξεκάθαρο.
Σχετικά με τα αντισώματα έναντιον του θυρεοειδή, αυτά δεν χρησιμοποιούνται στον ορισμό του υποκλινικού υποθυρεοειδισμού. Από αυτά, μόνο τα  αντι-TPO-Abs φαίνεται να έχουν κλινική αξία.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΥΠΟΚΛΙΝΙΚΟΥ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΥ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Προκαλεί ο υποκλινικός υποθυρεοειδισμός αποβολές;
Είναι ξεκάθαρο ότι ο υποθυρεοειδισμός ευθύνεται για αποβολές αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα για τον υποκλινικό υποθυρεοειδισμό. Σε γενικές γραμμές, φαίνεται ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι αν η TSH είναι πάνω από 4 mIU/ L τότε υπάρχει κάποια αύξηση του κινδύνου αποβολών. Αν η TSH είναι μεταξύ 2,5 και 4 mIU/ L, τότε δεν φαίνεται να αυξάνει σημαντικά ο κίνδυνος.

Προκαλεί ο υποκλινικός υποθυρεοειδισμός υπογονιμότητα;
Παρότι φαίνεται μια τάση για ανεβασμένες τιμές TSH σε γυναίκες με θέματα γονιμότητας, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να στηρίξουν μια σχέση μεταξύ υποκλινικού υποθυρεοειδισμού και υπογονιμότητας. Έτσι θεωρείται ότι δεν χρειάζεται κάποια θεραπευτική παρέμβαση σε αυτές τις γυναίκες.

Προκαλεί ο υποκλινικός υποθυρεοειδισμός επιπλοκές στην εγκυμοσύνη;
Και εδώ οι έρευνες δεν είναι ξεκάθαρες. Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για να μας πουν τι γίνεται αν η TSH είναι μεταξύ 2,5- 4 mIU/ L. Για πιο αυξημένες τιμές TSH φαίνεται ότι υπάρχει συσχέτιση με επιπλοκές στην εγκυμοσύνη όπως αποκόλληση πλακούντα, πρόωρος τοκετός, εμβρυϊκός θάνατος και πρόωρη ρήξη υμένων (σπάσιμο νερών).

Προκαλεί ο υποκλινικός υποθυρεοειδισμός διαταραχές στην πνευματική ανάπτυξη του εμβρύου;
Είναι γνωστό ότι ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζει την πνευματική ανάτπυξη του εμβρύου. Όμως, για τον υποκλινικό υποθυρεοειδισμό και πάλι τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Για τιμές TSH μεταξύ 2,5- 4 mIU/ L δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν κάποια επίδραση στην ψυχοκινητική ανάπτυξη του εμβρύου. Για πιο αυξημένες τιμές TSH  υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να επηρεαστεί η πνευματική ανάπτυξη του μωρού.

ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Ο ΥΠΟΚΛΙΝΙΚΟΣ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ;
Βοηθά η θεραπεία του υποκλινικού υποθυρεοειδισμού στη μείωση των αποβολών και στην αύξηση των εγκυμοσυνών και των γεννήσεων;
Για τις γυναίκες με υποκλινικό υποθυρεοειδισμό που έχουν TSH πάνω από 4,0 mIU/L φαίνεται ότι η φαρμακευτική θεραπεία αυξάνει την επίτευξη εγκυμοσύνης και μειώνει τις αποβολές. Για τις γυναίκες με τιμές TSH από 2,5 ως 4 mIU/L τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν τεκμηριώνουν κάποια βελτίωση, οπότε η θεραπεία δεν είναι και απαραίτητη.

Βοηθά η θεραπεία του υποκλινικού υποθυρεοειδισμού στη βελτίωση της διανοητικής ανάπτυξης των εμβρύων;
Δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες σχετικά με το θέμα. Από τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν φαίνεται ότι η θεραπεία του υποκλινικού υποθυρεοειδισμού βοηθά στη βελτίωση των διανοητικών ικανοτήτων των παιδιών που γεννιούνται.

Επηρεάζουν τα αντισώματα του θυρεοειδή τη γονιμότητα των  γυναικών ή προκαλούν αποβολές;
Από ότι φαίνεται, αν υπάρχουν αντισώματα εναντίον του θυρεοειδή, αυτό μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα για αποβολή του εμβρύου. Επίσης, φαίνεται ότι υπάρχει κάποια σύνδεση (όχι πολύ ισχυρή) και με μείωση της γονιμότητας στις γυναίκες. Έτσι, φαίνεται ότι γυναίκες με αντισώματα εναντίον του θυρεοειδή τους που έχουν TSH πάνω από 2,5 mIU/L θα έβρισκαν όφελος αν λαμβάναν φαρμακευτική αγωγή.

Συμπερασματικά, ο υποκλινικός υποθυρεοειδισμός (φυσιολογικές τιμές fT4 με τιμές TSH ανώτερες από τα εκάστοτε φυσιολογικά όρια) σχετίζεται με αύξηση των αποβολών και επιπλοκών στην εγκυμοσύνη και στο έμβρυο. Φαίνεται λοιπόν ότι η ενίσχυση του οργανισμού με φαρμακευτική θεραπεία με θυρεοειδικά φάρμακα μπορεί να βοηθήσει αυτές τις γυναίκες. Ο υποκλινικός υποθυρεοειδισμός φαίνεται ότι επηρεάζει τη διανοητική ανάπτυξη του εμβρύου αλλά από την άλλη η θεραπεία σε αυτές τις περιπτώσεις δεν σχετίζεται με κάποια βελτίωση στην πνευματική ανάπτυξη του παιδιού. Στην εγκυμοσύνη, θέλουμε (κατά το πρώτο τρίμηνο) μια τιμή TSH κοντά στο 2,5 mIU/ L Αν η τιμή της TSH είναι μεταξύ 2,5 και 5 mIU/ L δεν είναι ξεκάθαρο αν η θεραπεία προσφέρει κάποιο όφελος. Χρειάζεται συνεργασία με τους ενδοκρινολόγους για την κατάλληλη καθοδήγηση. Προσωπική γνώμη μας είναι ότι έστω κι αν δεν υπάρχουν ακλόνητα στοιχεία, ίσως αξίζει τον κόπο μια καλύτερη ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδή μιας και η θεραπεία δεν εγκυμονεί κάποιον κίνδυνο. Επιπλέον, συνιστάται να γίνεται περιοδικός έλεγχος της λειτουργίας του θυρεοειδή ώστε να είμαστε σίγουροι ότι βρίσκεται εντός των φυσιολογικών ορίων.