Αν προσπαθείτε να συλλάβετε, αυτά είναι τα 13 (και τυχερά!) πρώτα σημάδια μιας εγκυμοσύνης που θα πρέπει να ξέρετε!
Αν έχετε ποτέ προσπαθήσει να μείνετε έγκυος, το γνωρίζετε ήδη ότι αυτή η διαδικασία είναι ενθουσιώδης αλλά συνάμα και αγχωτική. Αυτό είναι αναμενόμενο αφού πρέπει να περιμένετε έναν ολόκληρο μήνα για να δείτε αν οι “κόποι” σας έχουν ανταμειφθεί. Αν όχι, ξεκινάτε την προσπάθεια πάλι από την αρχή και αυτό μπορεί να σας κάνει όλο και πιο ανυπόμονες όσο περνάει ο καιρός.
Αυτή η αναμονή για το αν έχετε πετύχει εγκυμοσύνη, σας κάνει να ψάχνετε τρόπους να το διαπιστώσετε όσο νωρίτερα γίνεται με βάση συμπτώματα που έχετε και πιθανόν να σχετίζονται με κύηση. Λογικό είναι μιας και μιλάμε για μια πολύ σημαντική στιγμή της ζωής σας.
Με μία πρόταση: Το πιο αξιόπιστο σημάδι εγκυμοσύνης είναι, φυσικά, ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης! Τα περισσότερα πιθανά συμπτώματα μιας αρχόμενης κύησης δεν είναι πολύ αξιόπιστα, μπορεί να οφείλονται και σε πολλές άλλες καταστάσεις ή να τα προκαλεί η ίδια η περίοδος που έρχεται. Μια καθυστέρηση στην περίοδο είναι πολύ πιο αξιόπιστο σύμπτωμα.
Πόσο νωρίς ξεκινάνε τα συμπτώματα μιας εγκυμοσύνης;
Και πάλι, μια καθυστέρηση στην περίοδο είναι το πιο σημαντικό σύμπτωμα μιας εγκυμοσύνης. Σε μερικές κοπέλες, μπορεί να έχετε συμπτώματα και πριν την καθυστέρηση, ακόμα και πριν ένα τεστ εγκυμοσύνης δείξει θετικό. Όλα αυτά οφείλονται, καλά το καταλάβετε, στις ορμόνες!
Η χαρακτηριστική ορμόνη που παράγεται κατά την εγκυμοσύνη είναι η β- χοριακή (β- hCG). Αυτή είναι η ορμόνη που ανιχνεύεται από τα τεστ εγκυμοσύνης και συμβάλλει και στην παραγωγή προγεστερόνης που είναι η ορμόνη που ευθύνεται για τα περισσότερα από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Η β- χοριακή αρχίζει να κυκλοφορεί στο αίμα περίπου 7- 10 μέρες μετά τη σύλληψη αλλά φτάνει σε επίπεδα που μπορεί να ανιχνευθούν από τα τεστ εγκυμοσύνης μόνο λίγες μέρες πριν την ημερομηνία της περιόδου που δεν θα έρθει και θα έχετε καθυστέρηση.
Ποια είναι τα συμπτώματα μιας αρχόμενης εγκυμοσύνης;
Αυτά τα συμπτώματα δεν εξασφαλίζουν ότι υπάρχει εγκυμοσύνη. Μόνο το τεστ εγκυμοσύνης μπορεί να είναι αξιόπιστο. Ωστόσο, θα μπορούσαν να είναι ένα σημάδι ότι μπορεί να υπάρχει εγκυμοσύνη για να το ελέγξετε. Ποια είναι αυτά;
Αυξημένη ούρηση. Θα παρατηρήσετε ότι αρχίζετε και πάτε τουαλέτα πιο συχνά από συνήθως. Οι ορμονικές αλλαγές κάνουν τους νεφρούς να λειτουργούν πιο εντατικά και να αυξάνουν την παραγωγή ούρων με σκοπό το σώμα να”καθαρίζει” πιο εύκολα από τοξίνες.
Κόπωση. Μπορεί να σας έχει κουράσει ο τρόπος ζωής, η αναμονή μιας περιόδου που δεν εμφανίζεται αλλά, αν είστε έγκυος, μπορεί να συνυπάρχει ένα αίσθημα πιο έντονης κόπωσης από συνήθως. Υπεύθυνη για αυτό το σύμπτωμα είναι η ορμόνη προγεστερόνη καθώς και η συνολική αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στο σώμα σας.
Ευαισθησία και πρήξιμο σε μαστούς και θηλές. Όταν είστε έγκυος, η ορμόνη προγεστερόνη προκαλεί διόγκωση στους αδένες των μαστών σας για να προετοιμαστεί το στήθος για τον θηλασμό που θα ακολουθήσει. Φυσικό είναι λοιπόν να αισθάνεστε λίγο πόνο ή να παρατηρείτε μια διόγκωση ήδη από την αρχή της εγκυμοσύνης.
Ναυτία με ή χωρίς εμετούς. Δεν αισθάνονται όλες οι γυναίκες ναυτία και εμετούς στην αρχή της εγκυμοσύνης. Αν πρόκειται να τα έχετε, μάλλον θα είναι πιο έντονα μετά την καθυστέρηση της περιόδου λόγω της αύξησης των ορμονών της εγκυμοσύνης. Θεωρείται ότι η ναυτία οφείλεται απευθείας στην ορμόνη β- χοριακή, αν και υπάρχουν και αντίθετες απόψεις. Η χοριακή φτάνει στα υψηλότερα επίπεδά της κάπου μεταξύ 8- 10 εβδομάδων κύησης και μετά σταδιακά πέφτει. Κάποιες γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στην επίδραση της ορμόνης και μπορεί να αισθάνονται “κάπως” και πιο πριν ή και πιο μετά.
Δυσκοιλιότητα. Το έντερό σας δουλεύει πιο τεμπέλικα από πριν; Τότε, ίσως, είστε έγκυος. Η προγεστερόνη (και πάλι!) προκαλεί χαλάρωση των λείων μυϊκών ινών του εντέρου και έτσι μειώνει την κινητικότητά του. Σαν αποτέλεσμα, προκαλείται κάποια μορφή δυσκοιλιότητας.
Πονοκέφαλοι. Αυτό το σύμπτωμα δεν είναι από τα πιο συνηθισμένα και πάλι είναι δύσκολο να το ξεχωρίσουμε αν οφείλεται σε εγκυμοσύνη ή σε άλλους παράγοντες που προκαλούν πονοκέφαλο σε μια γυναίκα (όπως πχ ο σύζυγος!). Πάντως, λόγω εγκυμοσύνης, η αύξηση των επιπέδων των ορμονών σε συνδυασμό με τον αυξημένο όγκο αίματος μπορεί να οδηγήσουν σε πονοκεφάλους.
Αυξημένη θερμοκρασία (δέκατα). Πλέον ξέρετε ποια ορμόνη (ναι, σωστά μαντέψατε: η προγεστερόνη!) προκαλεί μια μικρή αύξηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματος. Μετά τη γονιμοποίηση, τα επίπεδα προγεστερόνης παραμένουν υψηλά και αυτό οδηγεί στο να εμφανίζονται “δέκατα” τα οποία θα τα παρατηρήσετε αν παρακολουθείτε τη θερμοκρασία σας.
Φούσκωμα ή αέρια. Η “αγαπημένη” πια προγεστερόνη είναι υπεύθυνη και για αυτή την άβολη κατάσταση. Λόγω του ότι η προγεστερόνη επιβραδύνει τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, μαζεύονται αέρια και το έντερο πρήζεται λίγο παραπάνω κάνοντας σας να αισθάνεστε ανάλογα.
Ήπια πονάκια στην λεκάνη. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στο τοίχωμα της μήτρας. Μερικές φορές θυμίζουν πονάκια περιόδου που είναι να έρθει (και δεν έρχεται ποτέ!). Επίσης, είναι εύκολο να γίνει μπέρδεμα και με πονάκια που προέρχονται από τη δυσλειτουργία του εντέρου.
Σταγόνες αίματος. Κάποιες γυναίκες ίσως δουν μια μικρή ποσότητα αίματος. Δεν είναι πολύ αίμα, συνήθως λίγες σταγόνες. Αυτή η παρουσία αίματος θα μπορούσε να είναι η αποκαλούμενη αιμορραγία εμφύτευσης (δηλαδή ότι το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται και εμφυτεύεται στο τοίχωμα της μήτρας και αυτό μπορεί να προκαλέσει μερικές σταγόνες αίματος).
Απέχθεια για τροφές. Ξαφνικά δεν θέλετε να δείτε μπροστά σας το αγαπημένο σας πρωινό; Θα μπορούσε κι αυτό να είναι σημάδι εγκυμοσύνης και συνήθως σχετίζεται με τα σταδιακά αυξανόμενα επίπεδα της β- χοριακής. Μπορεί να συμβεί και το αντίθετο: γεύσεις που απεχθανόσασταν, τώρα να τις ζητάτε μανιωδώς! Ευτυχώς, μετά το πρώτο τρίμηνο όλα αυτά τα συμπτώματα καταλαγιάζουν.
Εναλλαγές διάθεσης. Και πάλι, αυτό είναι κάτι που δεν είναι σταθερό από γυναίκα σε γυναίκα αλλά αρκετές έγκυες βιώνουν μια κατάσταση που είναι συχνές οι εναλλαγές διάθεσης, τα ανεβοκατεβάσματα της ψυχολογίας, μια πιο ευαίσθητη ψυχολογία κλπ. Και πάλι, παίζει ρόλο η προγεστερόνη και η επίδρασή της στους υποδοχείς του εγκεφάλου.
Μπούκωμα στη μύτη. Η ροή του αίματος αυξάνει σταδιακά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αυτό μπορεί να προκαλέσει κλείσιμο των οδών της μύτης. Δεν είναι συνήθως πολύ έντονο αλλά μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις.
Πόσο σύντομα μπορεί να κάνω τεστ εγκυμοσύνης για να βεβαιωθώ ότι είμαι έγκυος στα σίγουρα;
Τα τεστ εγκυμοσύνης για το σπίτι που γίνονται με τα ούρα, ελέγχουν και πάλι την ορμόνη β- χοριακή. Η χοριακή ανιχνεύεται στα ούρα περίπου 11- 14 μέρες μετά τη σύλληψη.
Αν και υπάρχουν πολλά τεστ κύησης που ισχυρίζονται ότι μπορούν να ανιχνεύσουν εγκυμοσύνη και λίγες μέρες πριν την ημέρα της καθυστέρησης, πάλι αυτά δεν είναι εξαιρετικά αξιόπιστα. Τα περισσότερα τεστ δίνουν πιο αξιόπιστα αποτελέσματα όταν γίνουν μετά την καθυστέρηση, οπότε συνιστάται να γίνεται το τεστ εγκυμοσύνης μετά την καθυστέρηση. Περισσότερα για τα τεστ κύησης, δείτε >ΕΔΩ<.
Συμπερασματικά: Υπάρχουν αρκετά συμπτώματα μιας αρχόμενης κύησης που μπορεί να σας προϊδεάσουν για εγκυμοσύνη. Ωστόσο, ο πιο σίγουρος τρόπος να μάθετε αν είστε έγκυος ή όχι είναι να περιμένετε πρώτα να έχετε καθυστέρηση και μετά να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης (στο αίμα ή στα ούρα). Καλή επιτυχία!