Λήψη χοριακής τροφοβλάστης (CVS)

Λήψη χοριακής τροφοβλάστης (CVS)

Πότε πραγματοποιείται η εξέταση;

Η λήψη χοριακής τροφοβλάστης πραγματοποιείται μεταξύ 11-15 εβδομάδων κύησης.

Γιατί χρειάζεται να γίνει η λήψη χοριακής τροφοβλάστης;

Οι συνηθέστερες ενδείξεις είναι:

  • Αυξημένος κίνδυνος χρωμοσωμικής ανωμαλίας, όπως υπολογίζεται από το συνδυασμό της ηλικία της μητέρας, τους υπερηχογραφικούς και βιοχημικούς δείκτες του 1ου τριμήνου.
  • Ιστορικό γενετικού νοσήματος στην οικογένεια.
  • Διαπίστωση, μετά από υπερηχογράφημα, συγγενών ανωμαλιών στο έμβρυο.
  • Επιθυμία της εγκύου.

H Λήψη τροφοβλάστης είναι διαγνωστική εξέταση και πραγματοποιείται με τη λήψη μιας πολύ μικρής ποσότητας χοριακών λαχνών (ιστού του πλακούντα). Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, αλλά όχι πάντα, το έμβρυο και ο πλακούντας προέρχονται από την ίδια σειρά κυττάρων και έτσι τα χρωμοσώματα που ανευρίσκονται στα κύτταρα του πλακούντα είναι τα ίδια με εκείνα του μωρού.

Πώς γίνεται η λήψη χοριακής τροφοβλάστης ;

Πρώτα καθαρίζουμε προσεκτικά με αντισηπτικό το δέρμα. Κατόπιν, αναισθητοποιούμε το δέρμα της κοιλιάς, στο σημείο που θα εισέλθει η βελόνα, με τοπικό αναισθητικό. Στη συνέχεια, μια πολύ λεπτή βελόνη διέρχεται μέσω της κοιλιάς της μητέρας, μπαίνει στη μήτρα, κατευθύνεται προς τον πλακούντα και λαμβάνεται ένα δείγμα λαχνών. Η βελόνα είναι υπό συνεχή υπερηχογραφική παρακολούθηση. Η διαδικασία διαρκεί 1-2 λεπτά και στη συνέχεια ελέγχουμε ότι ο εμβρυϊκός καρδιακός παλμός είναι φυσιολογικός. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο που επιδεικνύει την τεχνική της επέμβασης,

https://youtu.be/Y9JegxGRPxE?t=8

Τι συμβαίνει μετά τη λήψη χοριακής τροφοβλάστης;

Αφού διαπιστωθεί ότι ο καρδιακός παλμός του εμβρύου είναι φυσιολογικός, ο κίνδυνος αποβολής έχει μειωθεί σημαντικά. Τις πρώτες 2-3 ημέρες ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κάποια ενοχλήματα όπως κοιλιακή δυσφορία, πόνος σαν της περιόδου ή μια μικρή κολπική αιμορραγία. Αυτά συμβαίνουν σχετικά συχνά και δεν μας ανησυχούν μιας και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η εγκυμοσύνη συνεχίζεται κανονικά. Σε περίπτωση που θέλετε να μειώσετε την ένταση των συμπτωμάτων, μπορείτε να πάρετε απλά παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη από το στόμα ή με τη μορφή υποθέτου. Αν όμως αισθανθείτε έντονο πόνο, έχετε μεγάλη αιμορραγία ή αν έχετε κάνει πυρετό, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.

Πότε θα έχω τα αποτελέσματα της εξέτασης;

Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται σε δύο μορφές. Τα πρώτα αποτελέσματα (PCR)για το σύνδρομο Down και άλλες μεγάλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι συνήθως διαθέσιμα μέσα σε 2-3 εργάσιμες ημέρες. Σε ποσοστό 99% είναι ταυτόσημα με τα οριστικά. Τα τελικά αποτελέσματα (καλλιέργεια κυττάρων) για τις σπάνιες χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι διαθέσιμα σε 2 εβδομάδες. Μόλις εκδοθούν τα αποτελέσματα, θα σας καλέσουμε για να σας ενημερώσουμε σχετικά.

Μπορεί η διαδικασία να χρειαστεί επανάληψη;
Σε περίπου 1% των περιπτώσεων, η επεμβατική πράξη θα πρέπει να επαναληφθεί επειδή τα αποτελέσματα είναι ασαφή. Άλλες φορές μπορεί να διαπιστωθεί μωσαϊκισμός των κυττάρων και το αποτέλεσμα πρέπει να επιβεβαιωθεί με αμνιοπαρακέντηση.

Υπάρχουν κίνδυνοι από τη λήψη χοριακής τροφοβλάστης?
Ευτυχώς οι κίνδυνοι είναι πολύ σπάνιοι. Υπάρχει πιθανότητα 1 στα 100 να συμβεί αποβολή εξαιτίας της επέμβασης. Αυτός ο κίνδυνος είναι ο ίδιος με τον κίνδυνο της αμνιοπαρακέντησης στις 16 εβδομάδες. Εάν επρόκειτο να αποβάλλετε λόγω της λήψης χοριακής τροφοβλάστης, αυτό θα συμβεί μέσα στις επόμενες λίγες μέρες. Ο κίνδυνος ελαττώνεται κατά 85% μετά τις πρώτες 24 ώρες.

Υπάρχει επίσης πιθανότητα 1 στα 1000 να υπάρξει κάποια μόλυνση στη μητέρα. Για αυτό το λόγο θα καθαρίσουμε την περιοχή με αντισηπτικό πολλές φορές και θα πραγματοποιήσουμε την επέμβαση υπό άσηπτες συνθήκες.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι όταν η Λήψη τροφοβλάστης εκτελείται πριν από τις 11 εβδομάδες κύησης υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος ανωμαλίών στα άκρα του εμβρύου και για αυτό το λόγο αποφεύγουμε την πραγματοποίηση της επέμβασης πριν από αυτή την ηλικία κύησης.