ΠΕΡΙΤΥΛΙΞΗ ΤΟΥ ΟΜΦΑΛΙΟΥ ΛΩΡΟΥ: ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗΣ ΤΟΜΗΣ;

ΠΕΡΙΤΥΛΙΞΗ ΤΟΥ ΟΜΦΑΛΙΟΥ ΛΩΡΟΥ: ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗΣ ΤΟΜΗΣ;

Τι είναι η περιτύλιξη του ομφάλιου λώρου;

Ο ομφάλιος λώρος συνδέει τον πλακούντα με το έμβρυο. Φανταστείτε τον σαν ένα κορδόνι που ξεκινά από κάποια θέση του πλακούντα και εισέρχεται στον έμβρυο στον ομφαλό του. Ο ομφάλιος λώρος, στο τέλος της εγκυμοσύνης, έχει μήκος περίπου 60 εκ και κολυμπάει ελεύθερα μέσα στο σάκο που είναι το μωρό. Το μωρό επίσης μπορεί να κολυμπάει ελεύθερα και έτσι κάποιες φορές, ο ομφάλιος λώρος τυλίγεται γύρω από κάποιο/α σημείο/α του σώματός του (χέρι, πόδι, κοιλιά, λαιμό). Αυτό ονομάζεται περιτύλιξη ομφάλιου λώρου.

Πόσο συχνή είναι η περιτύλιξη του ομφάλιου λώρου;

Είναι πάρα πολύ συχνή! Υπολογίζεται ότι περίπου 30% των μωρών θα έχουν περιτύλιξη του ομφάλιου λώρου γύρω από το λαιμό τους. Είναι πιο πιθανό να συμβεί αν ο ομφάλιος λώρος είναι μακρύς (μπορεί να φθάνει σε μήκος ως και τα 80 εκ) αλλά, εν πολλοίς, είναι ένα τυχαίο γεγονός που συμβαίνει καθώς το έμβρυο κινείται ελεύθερα μέσα στον σάκο της κύησης

Πώς γίνεται η διάγνωση των περιτυλίξεων του ομφάλιου λώρου;

Προσπάθεια διάγνωσης μπορεί να γίνει με τη χρήση του υπερηχογραφήματος 2D και 3D. Η ακρίβεια της διάγνωσης όμως είναι αρκετά χαμηλή και σύμφωνα με έρευνες κυμαίνεται από 30- 60%. Επιπλέον, σε ένα ποσοστό περίπου 20% θα γίνει λάθος διάγνωση περιτύλιξης, χωρίς αυτό να ισχύει πραγματικά. Για αυτό το λόγο, δεν συνιστάται να αναζητούμε περιτυλίξεις του ομφάλιου λώρου όταν κάνουμε υπερηχογραφήματα και αν αντιληφθούμε (ή υποψιαστούμε) την ύπαρξή τους δεν είναι σκόπιμο να ανακοινώνονται στη μαμά γιατί το μόνο που θα προκαλέσουμε είναι αχρείαστο άγχος για ένα εύρημα χωρίς ουσιαστική σημασία.

Ποιες είναι οι συνέπειες των περιτυλίξεων του ομφάλιου λώρου γύρω από το λαιμό;

Συνήθως δεν υπάρχουν συνέπειες και τα μωρά μπορούν να γεννηθούν χωρίς κανένα πρόβλημα. Ακόμα και αν ο ομφάλιος λώρος είναι τυλιγμένος γύρω από το λαιμό, αυτό δεν μπορεί να προκαλέσει ασφυξία στο μωρό γιατί οι πνεύμονες του μωρού μέσα στην κοιλιά ΔΕΝ είναι σε λειτουργία! Πριν την έναρξη του τοκετού, αρκεί η γυναίκα να παρατηρεί τις κινήσεις του μωρού και να το αναφέρει στο μαιευτήρα της αν παρατηρήσει ότι αυτές ελαττώνονται.

Σπάνια, μπορεί ο ομφάλιος λώρος να είναι πιο σφιχτά τυλιγμένος ή να συμπιέζεται και να παρατηρούνται κάποιες επιβραδύνσεις του καρδιακού ρυθμού στο καρδιοτοκογράφημα, στη διάρκεια του τοκετού. Αυτές συνήθως ξεπερνιούνται με την εξέλιξη του τοκετού. Εξαιρετικά σπάνια, ο ομφάλιος λώρος μπορεί να είναι πολύ κοντός και με την περιτύλιξη να εμποδίζεται η κάθοδος και γέννηση του μωρού. Και αυτό το διαπιστώνουμε κατά τη διάρκεια του τοκετού στον οποίο παρατηρούμε ότι δεν υπάρχει η αναμενόμενη εξέλιξη.

Είναι η περιτύλιξη του ομφάλιου λώρου λόγος για να γίνει καισαρική τομή;

Καμία διεθνής επιστημονική Εταιρεία δεν συστήνει τη διενέργεια καισαρικής τομής λόγω υποψίας περιτύλιξης του ομφάλιου λώρου. Η καισαρική τομή για την περιτύλιξη του ομφάλιου λώρου δεν δικαιολογείται σαν μέσο προστασίας του μωρού γιατί η πιθανότητα κάποιου συμβάματος είναι εξαιρετικά σπάνια. Στις πολύ σπάνιες περιπτώσεις που ο ομφάλιος λώρος μπορεί να συμπιεστεί, αυτό φαίνεται στο καρδιοτοκογράφημα στη διάρκεια του τοκετού. Επίσης, στη διάρκεια του τοκετού μπορούμε να εκτιμήσουμε και το αν το κεφαλάκι του μωρού κατεβαίνει ή δεν εξελίσσεται ο τοκετός. Και στις δύο περιπτώσεις, ένας έμπειρος μαιευτήρας μπορεί να αξιολογήσει επαρκώς την κατάσταση και να αποφασίσει για το αν τίθεται θέμα επείγουσας καισαρικής τομής. Η απόφαση όμως για καισαρική τομή από τις 38 εβδομάδες και πριν η γυναίκα μπει σε τοκετό δεν τεκμηριώνεται από κανένα επιστημονικό σύγγραμμα ή επιστημονική εταιρεία και θα πρέπει να πάψει να αποτελεί δικαιολογία για να κατευθύνουμε μια γυναίκα σε καισαρική τομή.