Τι είναι οι κολπικές πλύσεις;
Πολλές φορές μας ρωτάτε ποια είναι η ενδεδειγμένη τακτική περιποίησης και υγιεινής της ευαίσθητης περιοχής. Είναι τακτική ορισμένων γυναικών να κάνουν κολπικές πλύσεις, εσωτερικές δηλαδή πλύσεις μέσα στον κόλπο με τη χρήση νερού ή διάφορων χημικών. Όμως, αυτή η τακτική μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά γυναικολογικά προβλήματα. Να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι άλλο πράγμα η εξωτερική καθαριότητα των γεννητικών οργάνων και άλλο πράγμα οι κολπικές πλύσεις που είναι εσωτερικές.
Για τις κολπικές πλύσεις, εκτός από νερό, κάποιες γυναίκες χρησιμοποιούν αυτοσχέδια μίγματα που περιέχουν σόδα, μπεταντίν ή ξύδι, ενώ στο εμπόριο κυκλοφορούν και έτοιμα παρόμοια σκευάσματα.
Γιατί δεν πρέπει να κάνετε κολπικές πλύσεις;
Ο βασικός λόγος είναι ότι οι κολπικές πλύσεις μπορούν να διαταράξουν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου, τα φυσιολογικά μικρόβια που βρίσκονται στην περιοχή και ρυθμίζουν το pH (πεχά) του κόλπου. Στο κόλπο, υπάρχουν φυσιολογικά τα κολποβακτηρίδια (γαλακτοβάκιλλοι) που κάνουν το περιβάλλον όξινο και προστατεύουν από μολύνσεις και ερεθισμούς. Όταν το pH διαταράσσεται, τότε το περιβάλλον μένει απροστάτευτο και μπορεί να δημιουργηθούν κολπίτιδες (από μικρόβια και μύκητες). Σε περίπτωση που υπάρχει ήδη κάποια κολπική μόλυνση τότε τα μικρόβια μπορεί να “σμπρωχθούν” πιο βαθιά, στη μήτρα, στις σάλπιγγες και στις ωοθήκες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή της πυέλου, ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Ποια είναι τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσουν οι κολπικές πλύσεις;
Οι εσωτερικές πλύσεις του κόλπου αυξάνουν την πιθανότητα για:
- Κολπίτιδα από μικρόβια
- Πυελική φλεγμονή
- Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη (όπως πρόωρο τοκετό και εξωμήτρια εγκυμοσύνη)
- Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, ακόμα και μόλυνση από HIV
- Ερεθισμό του κόλπου και ξηρότητα
Οι κολπικές πλύσεις βοηθάνε στην απαλλαγή από τυχόν άσχημη μυρωδιά του κόλπου ή άλλες ενοχλήσεις;
Η απάντηση είναι όχι. Οι κολπικές πλύσεις δεν βοηθάνε για να απαλλαχτείτε από άσχημη οσμή ή πόνο, φαγούρα, κάψιμο ή εκκρίσεις από τον κόλπο. Οι κολπικές πλύσεις απλά θα καλύψουν την οσμή για λίγο και θα χειροτερέψουν όλες τις άλλες ενοχλήσεις. Αν έχετε:
- υγρά από τον κόλπο που μυρίζουν άσχημα
- φαγούρα και παχύρρευστη έκκριση από τον κόλπο με λευκό ή κιτρινο-πράσινο χρώμα με ή χωρίς οσμή
- κάψιμο, κοκκινίλα και πρήξιμο γύρω από τον κόλπο
- πόνο κατά την ούρηση
- πόνο ή δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή
αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχε κάποια κολπίτιδα ή κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο σύμπτωμα και καλό θα ήταν να συζητήσουμε την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Και τότε, ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος καθαριότητας του κόλπου;
Το καλύτερο θα ήταν να αφήσετε τον κόλπο σας να καθαριστεί από μόνος του. Αυτό μπορεί να το πετύχει ο κόλπος φυσικά με τη δημιουργία βλέννης. Η βλέννη ξεπλένει τυχόν αίμα, σπέρμα ή κολπικά υγρά με φυσιολογικό τρόπο.
Αν σας ανησυχεί η οσμή του κόλπου, μιλήστε μαζί μας. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι ακόμα και οι υγιείς και καθαροί κόλποι πάλι έχουν μια ελαφρά οσμή που αλλάζει και στη διάρκεια της ημέρας ή μετά από τις δραστηριότητές σας αλλά αυτό είναι φυσιολογικό. Για να κρατήσετε τον κόλπο σας καθαρό:
- πλένετε τα εξωτερικά γεννητικά όργανα με ζεστό νερό όταν κάνετε μπάνιο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε, όποτε κρίνετε εσείς απαραίτητο, ήπια καθαριστικά ή σαπούνια χωρίς βαριά αρώματα. Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα ή κάποια κολπίτιδα, ακόμα και αυτά τα ήπια καθαριστικά μπορούν να σας προκαλέσουν ξηρότητα και ερεθισμό.
- Καθαρίστε απαλά την περιοχή με κάποιο καθαρό πανί ή με το χέρι σας. Δώστε προσοχή να καθαρίσετε ανάμεσα στα μεγάλα και στα μικρά χείλη και επίσης καθαρίστε την περιοχή της γραμμής του μπικίνι. Τελευταία αφήστε την περιοχή του πρωκτού και μην χρησιμοποιήσετε το ίδιο πανί μετά για να καθαρίσετε ξανά την είσοδο του κόλπου.
- Αποφύγετε αρωματισμένες σερβιέτες ή ταμπόν, ταλκ ή σπρέι. Αυτά τα προϊόντα μπορούν να σας προκαλέσουν κολπίτιδες.
- Δείτε περισσότερα >ΕΔΩ<
Μπορούν οι εσωτερικές πλύσεις να με προστατέψουν από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα;
Όχι. Το αντίθετο, μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα μόλυνσης.
Να κάνω εσωτερική πλύση αν έχω επαφή χωρίς προφύλαξη ή αν σπάσει το προφυλακτικό;
Όχι. Οι κολπικές πλύσεις δεν προστατεύουν ούτε από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, ούτε από πιθανή εγκυμοσύνη. Μιλήστε μαζί μας για να σας καθοδηγήσουμε σχετικά.
Πώς μπορούν οι κολπικές πλύσεις να επηρεάσουν μια εγκυμοσύνη;
Οι εσωτερικές κολπικές πλύσεις μπορούν να δημιουργήσουν τα εξής προβλήματα:
- Δυσκολία στην επίτευξη εγκυμοσύνης
- Αύξηση της πιθανότητας για εξωμήτρια εγκυμοσύνης
- Αύξηση της πιθανότητας για πρόωρο τοκετό
Συμπερασματικά, μπορείτε να ασχολείστε με την υγιεινή της περιοχής μόνο με τα εξωτερικά γεννητικά όργανα. Χρησιμοποιήστε ήπια καθαριστικά, ή ζεστό νερό. Φροντίστε να αναπνέει η περιοχή με βαμβακερά εσώρουχα, όχι σφιχτά ρούχα και να προσπαθείτε η περιοχή να μην παραμένει υγρή μετά το μπάνιο σας ή τις βουτιές σας στις παραλίες. Εσωτερικά, δεν χρειάζεται κάποια παρέμβαση μιας και ο κόλπος μπορεί να αυτοκαθαριστεί. Οποιοδήποτε σύμπτωμα σας ανησυχεί, μπορούμε να το συζητήσουμε και να σας κατευθύνουμε για έγκαιρη αντιμετώπισή του προτού εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα.