ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗ ΚΥΗΣΗ / ΑΠΟΒΟΛΗ

ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗ ΚΥΗΣΗ / ΑΠΟΒΟΛΗ

Παλίνδρομη κύηση ονομάζεται η αυτόματη παύση της κύησης πριν την 20ή εβδομάδα αυτής (ο ορισμός μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα). Παρότι ίσως δεν είναι κοινώς γνωστό, η παλίνδρομη κύηση είναι κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά. Υπολογίζεται, ότι από τις γυναίκες που ήξεραν ότι είναι έγκυες, περίπου 1 στις 6 θα καταλήξει σε παλίνδρομη κύηση. Ακόμα περισσότερες παλίνδρομες κυήσεις συμβαίνουν πριν ακόμα η μητέρα αντιληφθεί ότι είναι έγκυος. Η απώλεια τριών ή περισσότερων κυήσεων στη σειρά (καθ’ έξιν αποβολές) είναι σπάνια και επηρεάζει μόνο 1 στις 100 γυναίκες.

Ποια είναι τα αίτια μιας παλίνδρομης κύησης;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που προκαλούν παλίνδρομη κύηση, αν και συνήθως δεν μπορούμε να εντοπίσουμε το ακριβές αίτιο. Επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου για παλίνδρομη κύηση δείτε >ΕΔΩ<

Αν η παλίνδρομη κύηση συμβεί στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, συνήθως οφείλεται σε προβλήματα που εντοπίζονται στο έμβρυο. Οι περισσότερες (τρεις στις τέσσερις) αποβολές συμβαίνουν σε αυτό το στάδιο.

Αν η παλίνδρομη κύηση συμβεί πιο μετά, τότε η αιτία μπορεί να είναι κάποιο ιατρικό πρόβλημα της μητέρας, κάποια μόλυνση που συνέβη στο μωρό και προκάλεσε ρήξη των υμένων ή κάποια ανεπάρκεια του τραχήλου της μήτρας που άνοιξε πολύ νωρίς.

Ποια είναι τα συχνότερα αίτια μιας παλίνδρομης κύησης/ αποβολής στο 1ο τρίμηνο;

  • Χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Σε κάποια φάση της γονιμοποίησης, συνέβη ένα ατύχημα και το έμβρυο απέκτησε ανώμαλο γενετικό υλικό το οποίο ήταν ασύμβατο με τη ζωή. Περίπου δύο στις τρεις παλίνδρομες κυήσεις οφείλονται σε προβλήματα στα χρωμοσώματα του εμβρύου. Αυτό, είναι εξαιρετικά απίθανο να επαναληφθεί και δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα χρωμοσώματα των γονιών.

  • Προβλήματα στον πλακούντα.

Ο πλακούντας συνδέει την κυκλοφορία του αίματος της μητέρας με το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον πλακούντα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παλίνδρομη κύηση.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που αυξάνουν το ρίσκο για παλίνδρομη κύηση/ αποβολή στο 1ο τρίμηνο;

Τις περισσότερες φορές η παλίνδρομη κύηση συμβαίνει από ατύχημα. Υπάρχουν όμως γνωστοί παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα:

  • η ηλικία της μητέρας
  • η παχυσαρκία
  • το κάπνισμα
  • χρήση φαρμάκων
  • η υπερκατανάλωση καφεΐνης
  • η κατανάλωση αλκοόλ

Ποιοι είναι οι παράγοντες που αυξάνουν το ρίσκο για παλίνδρομη κύηση/ αποβολή στο 2ο τρίμηνο;

Οι κυριότεροι παράγοντες είναι οι εξής:

  • χρόνια προβλήματα υγείας (διαβήτης, υπέρταση, ερυθυματώδης λύκος, νεφροπάθειες, θυρεοειδοπάθειες, κοιλιοκάκη)
  • μολύνσεις (ερυθρά, κυταρομεγαλοϊός, κολπίτιδες, HIV, χλαμύδια, γονόρροια, σύφιλη, ελονοσία)
  • τροφική δηλητηρίαση (λιστέρια, τοξοπλάσμωση, σαλμονέλα)
  • φάρμακα (μισοπροστόλη, ρετινοειδή, μεθοτρεξάτη, ΜΣΑΦ)
  • δομή της μήτρας (υποβλεννογόνια ινομυώματα, συγγενείς διαταραχές του σχήματος της μήτρας)
  • ανεπάρκεια τραχήλου της μήτρας (κοντός τράχηλος, παθήσεις του κολλαγόνου που αλλάζουν τη σύσταση του τραχήλου)
  • σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (δεν υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις)

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας παλίνδρομης κύησης/ αποβολής;

  • αιμορραγία από τον κόλπο.

Αυτό είναι το πιο συχνό σύμπτωμα μια παλίνδρομης κύησης. Η αιμορραγία μπορεί να διαφέρει σε ένταση, από λίγες σταγόνες μέχρι βαριά αιμορραγία και από καφέ, σκούρο χρώμα σε ζωηρό κόκκινο.

  • πόνος σαν κράμπα ή συνεχής χαμηλά στην κοιλιά.
  • έξοδος υγρών από τον κόλπο.
  • έξοδος ιστών από τον κόλπο.
  • υποχώρηση των συμπτωμάτων της εγκυμοσύνης, όπως η αδιαθεσία και η ευαισθησία των μαστών.

Στην περίπτωση αυτή, επικοινωνήστε μαζί μας άμεσα ώστε να εξακριβώσουμε τα ακριβή αίτια των συμπτωμάτων και να αποκλείσουμε πιο σοβαρές καταστάσεις όπως μια εξωμήτρια κύηση ή μια μύλη κύηση.

Πώς γίνεται η διάγνωση της παλίνδρομης κύησης/ αποβολής;

Μπορούμε να διαγνώσουμε μια παλίνδρομη κύηση με τη βοήθεια εξετάσεων αίματος και του υπερήχου.

Η πρώτη εξέταση που πραγματοποιείται είναι ένα υπερηχογράφημα για να ελέγξουμε την ανάπτυξη του εμβρύου και την καρδιακή του λειτουργία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό γίνεται με κολπικό υπερηχογράφημα ώστε η εικόνα να είναι όσο το δυνατόν ευκρινέστερη. Το κολπικό υπερηχογράφημα είναι απόλυτα ασφαλές για τη μητέρα και το έμβρυο και προκαλεί ελάχιστη ενόχληση. Αν όμως δεν είναι επιθυμητό, μπορούμε να προσπαθήσουμε να κάνουμε το υπερηχογράφημα από την κοιλιά αν και η ποιότητα της εικόνας θα είναι κατώτερη και ίσως η διάγνωση δεν θα είναι ευχερής.

Ενδεχομένως, θα ήταν χρήσιμο να γίνει και εξέταση αίματος για να μετρηθούν δύο ορμόνες της εγκυμοσύνης η βήτα χοριακή γοναδοτροπίνη (β-hCG) και η προγεστερόνη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα χρειαστεί επανάληψη της εξέτασης σε 48 ώρες αν:

  • τα αποτελέσματα είναι οριακά
  • δεν βγαίνει σαφές συμπέρασμα από το υπερηχογράφημα
  • η εγκυμοσύνη είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο

ΚΑΘ’ ΕΞΙΝ ΑΠΟΒΟΛΕΣ

Καθ’ έξιν αποβολές αποκαλούνται οι επαναλαμβανόμενες συνεχόμενες αποβολές, τριών ή περισσοτέρων κλινικά αναγνωρισμένων κυήσεων. Πολλοί προτείνουν διαφοροποιήσεις σε ότι αφορά στον ορισμό, αφού θεωρούν πως ο έλεγχος και η θεραπευτική αντιμετώπιση πρέπει να ξεκινήσει μετά τη δεύτερη συνεχόμενη αποβολή ιδίως εάν συνυπάρχει και επιβαρυντικοί παράγοντες όπως η ηλικία (γυναίκες άνω των 35) ή ιστορικό υπογονιμότητας.

Αν είχατε καθ’ έξιν αποβολές, τότε ίσως χρειαστεί επιπλέον έλεγχος με πιο εξειδικευμένες εξετάσεις. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε κάποιες ενδεικτικές εξετάσεις που συνιστώνται.

  • Καρυότυπος

Εσείς και ο σύντροφός θα πρέπει να εξεταστείτε για τυχόν ανωμαλίες στα χρωμοσώματα σας οι οποίες μπορεί να αποτελούν την αιτία του προβλήματος.Αυτή η αιτία είναι σχετικά σπάνια αλλά αν ανευρεθεί κάτι τότε θα πρέπει να ζητήσουμε τη βοήθεια κλινικού γενετιστή.

  • Υπερηχογραφήματα

Ένα γυναικολογικό υπερηχογράφημα θα χρειαστεί για να ελέγξει τη μήτρα σας για τυχόν ανατομικές ανωμαλίες, την ύπαρξη πολυπόδων ή ινομυωμάτων. Επιπλέον, θα εξεταστεί ο τράχηλός σας. Ίσως χρειαστεί να πραγματοποιηθεί και 3D γυναικολογικό υπερηχογράφημα. Χρήσιμη πολλές φορές είναι και η υδρο υπερηχογραφία για τη εξέταση της ενδομήτριας κοιλότητας.

  • Υστεροσαλπιγγογραφία, Υστεροσκόπηση, Λαπαροσκόπηση

Η χρήση της υστεροσαλπιγγογραφίας ως εξέταση ρουτίνας για την ανίχνευση των ανωμαλιών διάπλασης της μήτρας σε γυναίκες με καθ’ έξιν αποβολές δεν φαίνεται να πλεονεκτεί σε σχέση με τις υπερηχογραφικές μεθόδους. Η υστεροσκόπηση και η λαπαροσκόπηση χρειάζονται μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχει κάποια αμφιβολία στη διάγνωση ή απαιτείται η πραγματοποίηση κάποιας χειρουργικής πράξης.

  • Εξετάσεις αίματος

Ενδεικτικές εξετάσεις που θα χρειαστουν είναι η γενική εξέταση αίματος, καμπύλη σακχάρου, HbA1C, εξετάσεις θυρεοειδούς, αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα και αντισώματα του λύκου, ομοκυστεΐνη, MTHFR, έλεγχος θρομβοφιλίας, ανοσολογικός έλεγχος.