Επειδή δεχόμαστε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τα κολπικά υγρά για το πότε είναι φυσιολογικά και πότε όχι, μαζέψαμε μερικές πληροφορίες σχετικές με το θέμα.
Κατ’ αρχάς να διευκρινίσουμε ότι τα κολπικά υγρά και οι κολπικές εκκρίσεις είναι μια απολύτως φυσιολογική λειτουργία του γυναικείου σώματος και του κόλπου. Και ενώ είναι λοιπόν κάτι απόλυτα φυσιολογικό, παραμένει θέμα ταμπού και δεν συζητιέται ευρέως. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι, εν πολλοίς, άγνωστο τι θεωρείται “φυσιολογικό” και τι όχι.
Οι κολπικές εκκρίσεις, όχι μόνο είναι απόλυτα φυσιολογικές αλλά έχουν και σημαντικό ρόλο στην υγεία της γυναίκας. Η παρουσία τους βοηθά να παραμείνει ο κόλπος καθαρός και με την απαραίτητη υγρασία. Επίσης, τα κολπικά υγρά προστατεύουν τον κόλπο από μολύνσεις. Ένας από τους τρόπους που το κάνουν αυτό είναι να μεταφέρουν νεκρά κύτταρα και μικρόβια και να εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό των επιβλαβών μικροβίων.
Ωστόσο, αλλαγές στην εμφάνισή τους μπορεί να σηματοδοτούν ότι κάτι ίσως να συμβαίνει στην περιοχή που δεν είναι φυσιολογικό.
Διαβάστε παρακάτω μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τα κολπικά υγρά, από το γιατί υπάρχουν ως το τι θεωρείται φυσιολογικό.
Τι είναι οι κολπικές εκκρίσεις;
Όταν λέμε κολπικές εκκρίσεις ή κολπικά υγρά εννοούμε τα φυσιολογικά υγρά σαν βλέννα που παράγονται από τους αδένες του κόλπου και του τραχήλου. Βοηθάνε να παραμένει ο κόλπος καθαρός και υγιής και εμφανίζονται σε κάθε ηλικία.
Έχω πολλά κολπικά υγρά, είναι αυτό φυσιολογικό;
Η ποσότητα των κολπικών υγρών διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Επίσης, στην ίδια γυναίκα, διαφέρει ανάλογα με την μέρα του κύκλου στην οποία βρίσκεστε. Η φύση των κολπικών υγρών αλλάζει ανάλογα με τα επίπεδα των οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα, μεταβάλλονται στη διάρκεια του μήνα και αυτό επηρεάζει και την ποσότητα των κολπικών υγρών. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, τα κολπικά υγρά αυξάνουν, το ίδιο και αν είστε σεξουαλικά ενεργή. Αντιθέτως, στην εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν και το ίδιο συμβαίνει και με την ποσότητα των κολπικών υγρών.
Πότε τα κολπικά υγρά είναι φυσιολογικά;
Δεν υπάρχει ένας εύκολος ή μοναδικός κανόνας. Οι κολπικές εκκρίσεις μπορεί να διαφέρουν κατά τη διάρκεια του κύκλου. Πριν την ωορρηξία (τις πρώτες μέρες αφού καθαρίσετε από την περίοδο μέχρι τα μισά, περίπου, του κύκλου), τα κολπικά υγρά είναι πιο υδαρή, διάφανα, λεπτόρρευστα. Στην ωορρηξία, πολλές γυναίκες νιώθουν ότι τα υγρά τους γίνονται πιο “υγρά” και γλιστερά. Αυτό βοηθά το σπέρμα να ανέβει στη μήτρα και διευκολύνει τη γονιμοποίηση. Μετά την ωορρηξία (μέχρι την εμφάνιση της περιόδου), τα υγρά αλλάζουν εμφάνιση και γίνονται πιο παχύρρευστα, αδιαφανή, πηχτά σαν βλέννες.
Βλέπω καφέ κολπικά υγρά μετά το τέλος της περιόδου ή πριν έρθει η περίοδος. Είναι φυσιολογικό;
Δεν είναι πρόβλημα αν βλέπετε λίγα καφέ υγρά μετά το τέλος της περιόδου. Συνήθως αυτό οφείλεται σε υπολείμματα αίματος περιόδου που δεν έχουν καθαρίσει από τη μήτρα ή τον κόλπο.
Παρομοίως, λίγο πριν τον ερχομό της επόμενης περιόδου, δεν είναι ασύνηθες να παρατηρούνται μερικά καφέ υγρά που οφείλονται σε κάποια “αποσταθεροποίηση” του ενδομητρίου.
Τα χαρακτηριστικά της φυσιολογικής κολπικής έκκρισης είναι:
- Υγρή και γλιστερή
- Παχύρρευστη και κολλώδης
- Διάφανη ή λευκή
- Χωρίς άσχημη οσμή
Αν δεν είστε σίγουρες για το αν τα κολπικά σας υγρά είναι φυσιολογικά, παρακολουθήστε τα κατά τη διάρκεια του κύκλου σας και καταγράψτε τα. Σημειώστε ποσότητα, υφή και χρώμα για να καθορίσετε τι είναι φυσιολογικό για εσάς. Αν ακόμα έχετε ανησυχίες ή παρατηρήσετε κάποια αλλαγή, καλέστε μας για να το συζητήσουμε και ενδεχομένως να κάνουμε κάποια καλλιέργεια κολπικού υγρού.
Διάφοροι τύποι κολπικής έκκρισης και η εξήγησή τους
Είναι η παχύρρευστη κολπική έκκριση φυσιολογική;
Η παχύρρευστη, κολλώδης έκκριση μπορεί να είναι απόλυτα φυσιολογική και εμφανίζεται συχνά στο 2ο μισό του κύκλου (μετά την ωορρηξία). Αν όμως είναι παχύρρευστη και λευκωπή με υφή σαν κομμένο γάλα ή σαν το τυρί cottage μπορεί να είναι σημάδι κολπίτιδας από μύκητες. Συμπτώματα κολπίτιδας από μύκητες είναι επίσης το να αισθάνεστε ενοχλήσεις, πόνο και φαγούρα. Αυτή η κολπίτιδα περνά με θεραπεία.
Σημαντικά σημεία που πρέπει να μας γνωστοποιήσετε είναι αν αυτό σας συνέβη για πρώτη φορά, αν είστε κάτω των 16 ή άνω των 60 ετών, αν η μυκητίαση υποτροπιάζει και έχετε πάνω από 4 μυκητιάσεις το χρόνο, αν δεν δούλεψε η θεραπεία που πήρατε, αν είστε έγκυος ή θηλάζετε ή έχετε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα (πχ λόγω διαβήτη, HIV ή χημειοθεραπείας).
Είναι η καφέ ή αιματηρή κολπική έκκριση φυσιολογική;
Είναι φυσιολογικό να έχετε λίγα καφέ κολπικά υγρά αμέσως πριν ή μετά την περίοδο σας, αλλά αν αυτό είναι παρατεταμένο ή συμβαίνει και σε άσχετες φάσεις μέσα στον κύκλο, καλό θα ήταν να το ελέγξετε. Το ίδιο χρειάζεται και αν έχετε αιμορραγία μετά την επαφή ή ακανόνιστη αιμορραγία μέσα στον κύκλο.
Αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι μόλυνσης από μικρόβιο στον κόλπο, στον τράχηλο ή να σημαίνει την ύπαρξη πολύποδα ή ινομυώματος. Θα πρέπει επίσης να ελεγχθεί ο τράχηλος της μήτρας με τεστ Παπ. Άλλες φορές, αυτό οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές
Ορμονικής αιτιολογίας (αλλά φυσιολογικό) μπορεί να είναι και το αίμα ή καφέ χρώση στα κολπικά υγρά που συμπίπτει με την ωορρηξία. Αυτά εξαφανίζονται σε 2-3 μέρες.
Είναι η κίτρινη ή πράσινη κολπική έκκριση φυσιολογική;
Αν τα κολπικά σας υγρά είναι κίτρινα ή πράσινα και συνοδεύονται από οσμή, αυτό μπορεί να είναι δείγμα κάποιου ΣΜΝ όπως η γονόρροια, τα χλαμύδια ή κάποιο άλλος παθογόνος μικροοργανισμός. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να γίνει εξέταση και να λάβετε θεραπεία για την αποφυγή επιπτώσεων στην υγεία σας, όπως η φλεγμονή πυέλου.
Είναι φυσιολογικό να μυρίζουν τα κολπικά υγρά;
Αν τα κολπικά υγρά έχουν κίτρινο ή λευκό χρώμα και έχουν οσμή “ψαρίλας”, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι φλεγμονής από κάποιο μικρόβιο (βακτηριακή κολπίτιδα). Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστείτε θεραπεία με αντιβιοτικά (ανάλογα με το συγκεκριμένο παθογόνο μικροοργανισμό) για να αποφευχθούν τυχόν επιπτώσεις στην υγεία σας.
Να σημειωθεί ότι φυσιολογικά, τα κολπικά υγρά έχουν έντονη οσμή μετά την ωορρηξία, που ποτέ όμως δεν φτάνει να είναι δυσάρεστη.
Πότε να ανησυχήσω για τα κολπικά υγρά;
Επισκεφτείτε μας για να συζητήσουμε το θέμα με την κολπική σας έκκριση αν παρατηρήσετε αλλαγές σε χρώμα, οσμή ή σύσταση και υφή ή αν η ποσότητα των κολπικών υγρών μεταβληθεί. Επίσης, αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους (εξαιρείται η φάση της ωορρηξίας) ή αιμορραγία μετά από σεξουαλική επαφή είναι λόγος να γίνει εξέταση. Τέλος, φαγούρα, κνησμός, τσούξιμο, πόνος ή συνεχόμενες ενοχλήσεις είναι λόγος να ζητήσετε ιατρική συμβουλή.
Να επαναλάβουμε όμως ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό τα κολπικά υγρά να αλλάζουν σε ποσότητα και υφή κατά τη διάρκεια του κύκλου σας. Σας προτείνουμε να σημειώνετε αυτές τις αλλαγές για να καθορίσετε τι είναι φυσιολογικό για εσάς. Αν τότε παρατηρήσετε κάποια αλλαγή ή έχετε κάποια ανησυχία για την κολπική σας έκκριση, μιλήστε μαζί μας.
Πώς να διατηρήσετε υγιή τα κολπικά σας υγρά;
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο κόλπος σας είναι ένα όργανο που μπορεί να καθαριστεί από μόνο του. Ειδικά αποφύγετε τις εσωτερικές πλύσεις γιατί εκτός από εντελώς αχρείαστες μπορεί να είναι και επικίνδυνες. Μάθετε γιατί πρέπει να λέτε όχι στις κολπικές πλύσεις >ΕΔΩ<.
Αποφύγετε σαπούνια με άρωμα, μωρομάντηλα, αντισηπτικά ή αρωματικά μαντηλάκια. Αποφύγετε τη χρήση σαμπουάν, αφρόλουτρου ή μωρουδιακών προϊόντων στην περιοχή. Ακόμα και τα πολυδιαφημιζόμενα προϊόντα για την “ευαίσθητη περιοχή” είναι περιττά, χωρίς ιατρική αιτιολόγηση και έχουν εδραιωθεί στη συνείδηση των περισσότερων γυναικών μετά από πολλές και διαρκείς προσπάθειες μάρκετινγκ, καθαρά για λόγους πωλήσεων.
Αν θεωρείτε απαραίτητο να πλυθείτε, κάντε το με ζεστό νερό. Εναλλακτικά, χωρίς να κάνετε κατάχρηση, χρησιμοποιήστε αγνό “πράσινο” σαπούνι ελιάς. Αν δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς προϊόντα καθαρισμού της περιοχής, τουλάχιστον διαλέξτε ότι πιο ήπιο, χωρίς βαριά χημικά και αρώματα και χρησιμοποιήστε το όσο αραιότερα το δυνατόν. Να ξέρετε πως ότι χημικό χρησιμοποιείτε στην περιοχή μπορεί να αλλάξει το πεχά (pH- οξύτητα) και την ισορροπία των μικροβίων στον κόλπο σας.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, φορέστε βαμβακερά εσώρουχα, αλλάζετε εσώρουχα μετά από γυμναστική και αν δεν σας ενοχλεί, το βράδυ κοιμηθείτε χωρίς εσώρουχο. Έτσι θα αποφύγετε την αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή που κάνει τα μικρόβια να πολλαπλασιάζονται.
Δείτε αναλυτικά πως να περιποιήστε την “ευαίσθητη περιοχή” >ΕΔΩ<
Μπορούν να με βοηθήσουν τα προϊόντα με προβιοτικά;
Η φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα του κόλπου περιέχει σε αφθονία γαλακτοβάκιλλους που ρυθμίζουν το pH το κόλπου και δεν επιτρέπουν σε άλλα μικρόβια να αναπτυχθούν. Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι τα προϊόντα που περιέχουν φυσικούς γαλακτοβάκιλλους (προβιοτικά) μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε μολύνσεις, να μειώσετε την πιθανότητα υποτροπών σε κολπίτιδες και να διατηρήσετε τα κολπικά σας υγρά υγιή. Επίσης, μπορούν να μειώσουν την ανάγκη για τη χορήγηση αντιβιοτικών σαν θεραπεία.
Αν σας απασχολεί το θέμα, σας προτείνουμε να το συζητήσουμε σχετικά.
Αποφεύγοντας υπερβολές και με γνώση του πως μεταβάλλονται τα κολπικά σας υγρά θα αποφύγετε άγχη, έξοδα και επιδείνωση της υγείας του κόλπου σας!