Τι είναι η κολποσκόπηση;
Η κολποσκόπηση είναι μια απλή, μη επεμβατική και σύντομη στην διενέργειά της εξέταση, με την οποία επισκοπείται ο τράχηλος υπό μεγέθυνση με την βοήθεια ειδικού μικροσκοπίου. Χρησιμοποιείται διάλυμα οξεϊκού οξέος 3%- 5% με το οποίο βρέχεται η εξωτερική επιφάνεια του τραχήλου καιροκαλεί τήξη των πρωτεϊνών του πυρήνα των κυττάρων και έτσι, στις περιοχές όπου υπάρχει αλλοιωμένο επιθήλιο-και όπου κατά κανόνα αυτό είναι υπερπλαστικό –εμφανίζεται λευκάζουσα απόχρωση. Η ύπαρξη υπερπλαστικών αγγείων του στρώματος δίνει επιφανειακά την εικόνα διάστιξης ή μωσαικού (το φυσιολογικό επιθήλιο διατηρεί την ερυθρά, ομαλή εμφάνιση του και μετά την δράση του οξεικού οξέος). Ιδιαίτερης σημασίας είναι η ανεύρεση ατύπων αγγείων στο τραχηλικό επιθήλιο.
Η χρησιμοποίηση διαλύματος Lugol προκαλεί στο φυσιολογικό επιθήλιο μια έντονη φαιά χρώση λόγω πρόσληψης του διαλύματος από το γλυκογόνο του κυτταροπλάσματος των κυττάρων. Αντίθετα, το αλλοιωμένο επιθήλιο δεν χρωματίζεται λόγω του ότι τα κύτταρα του στερούνται γλυκογόνου και παραμένει πιο ανοιχτόχρωμο.
Η κολποσκόπηση θεωρείται ικανοποιητική, όταν το σύνολο της ζώνης μετάπτωσης είναι ορατό. Αντίθετα, εάν μέρος αυτής της ζώνης ευρίσκεται στο βάθος του ενδοτραχηλικού αυλού και δεν είναι δυνατή η δια του κολποσκοπίου επισκόπησή του, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ως προς την συνολική εκτίμηση του κινδύνου.
Σε ποιές περιπτώσεις χρειάζεται να γίνεται κολποσκόπηση;
Η κολποσκόπηση είναι η εξέταση που στα χέρια ενός γυναικολογου αποτελεί ένα χρήσιμο διαγνωστικό μέσο για τη διάγνωση οποιασδήποτε βλάβης του τραχήλου, κόλπου και αιδοίου. Η συχνότερη αιτία για τη διενέργεια κολποσκόπησης είναι ένα μη- φυσιολογικό αποτέλεσμα από το τεστ Παπανικολάου. Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται οι ενδείξεις για την πραγματοποίηση της κολποσκόπησης.
Παθολογικό τεστ Παπανικολάου ASC-US ASC-US δύο φορές ASC-US με υψηλού κινδύνου τύπους HPV ASC-H LSIL AGC |
Βλάβη του τραχήλου Συρρέοντα κονδυλώματα Πολύποδας |
Βλάβη του κόλπου Κονδυλώματα Έλκη |
Βλάβη του αιδοίου Γεννητικά κονδυλώματα Έλκη Σπίλος ύποπτος για μελάνωμα |
Επανεξέταση μετά από κωνοειδή εκτομή με νυστέρι ή αγκύλη διαθερμίας, κρυοθεραπεία |
Έκθεση εντός της μήτρας σε διαθυλστιλβεστρόλη |
Σεξουαλικός σύντροφος με γεννητικά κονδυλώματα ή συρρέοντα κονδυλώματα |
Σεξουαλική κακοποίηση |
Τελευταία συζητείται και η ανίχνευση του HPV-DNA των ογκογόνων τύπων του ιού ως μέθοδος μαζικού προληπτικού ελέγχου των γυναικών με στόχο την αναγνώριση των γυναικών υψηλού κινδύνου. Με βάση τα αποτελέσματα του τεστ μπορούμε να συζητήσουμε για το αν απαιτείται κολποσκόπηση ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, η λήψη βιοψιών υπό κολποσκοπικό έλεγχο και η ιστολογική εξέταση τους ήταν και παραμένει ο “χρυσός κανόνας” (gold standard) της διάγνωσης όλων των αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας.
Πώς γίνεται η εξέταση;
Mετά από τη λήψη ενός ιατρικού ιστορικού, θα πρέπει να ξαπλώσετε στη γυναικολογική καρέκλα, όπως συνήθως. Χρησιμοποιείται ένας κολποδιαστολέας προκειμένου να χωριστούν τα κολπικά τοιχώματα έτσι ώστε να μπορεί να φανεί εύκολα ο τράχηλος. Το κολποσκόπιο τοποθετείται στο άνοιγμα του κόλπου, έξω από αυτόν. Είναι ένα τηλεσκοπικό μικροσκόπιο, το οποίο μεγενθύνει την εικόνα έως και 40 φορές. Με την βοήθεια του κολποσκοπίου, είμαστε σε θέση να ελέγξουμε τον τράχηλο με λεπτομέρεια. Χρησιμοποιούνται ειδικές ουσίες (οξικό οξύ, Lugol) και φωτισμός, για να διαχωριστούν οι παθολογικές περιοχές από τις οποίες προήλθαν τα παθολογικά κύτταρα στο Test Pap. Αν υπάρχει δυσπλασία (ανάλογα με το βαθμό) είναι πιθανόν να σας προτείνουμε να κάνουμε μια βιοψία. Αν χρειαστεί βιοψία, θα αφαιρεί ήπια ένα δείγμα ιστού (μικρότερο από το 1/10 του μεγέθους μιας γόμας μολυβιού). Το δείγμα του ιστού τοποθετείται σε ένα μπουκαλάκι με συντηρητικό και αποστέλλεται στο εργαστήριο για εξέταση.
Θα πονέσει η κολποσκόπηση;
Η κολποσκόπηση είναι μια γυναικολογική εξέταση, με την οποία ελέγχουμε τον τράχηλο το αιδοίο και τον κόλπο για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν βλάβες που δεν φαίνονταν με γυμνό μάτι, κατά την απλή εξέταση. Η βιοψία που γίνεται μερικές φορές κατά την διάρκεια της κολποσκόπησης μπορεί να ενοχλήσει, αλλά αυτό διαρκεί μια στιγμή. Όταν το μικροσκοπικό δείγμα ιστού αφαιρείται, μερικές γυναίκες δεν αισθάνονται τίποτα ενώ άλλες περιγράφουν ένα αίσθημα “τσιμπήματος”. Αν θέλετε, μπορείτε να λάβετε ένα απλό παυσίπονο μια ώρα πριν τη διαδικασία. Η κολποσκόπηση διαρκεί συνολικά λιγότερο από μισή ώρα.
Τι συμβαίνει μετά την κολποσκόπηση;
Θα σας εξηγήσουμε τι είδαμε στην κολποσκόπηση, αν τυχόν πάρθηκε βιοψία για ποιό λόγο έγινε αυτό και αν υπήρχαν βλάβες για τις οποίες χρειάζεται επανέλεγχος. Τα αποτελέσματα της βιοψίας συνήθως χρειάζονται 1-3 εβδομάδες. Θα σας ενημερώσουμε άμεσα μόλις τα έχουμε στη διάθεσή μας.
Αν ληφθεί βιοψία υπάρχεί πιθανότητα να δείτε τις επόμενες μέρες να δει λίγες σταγόνες αίμα. Ίσως να χρειαστεί να φορέσετε κάποιο σερβιετάκι προληπτικά.
Μπορεί επίσης, να υπάρχει ένα καφέ υλικό μαζί με το αίμα στο εσώρουχό τις επόμενες 2- 4 ημέρες. Αυτό δεν είναι ιστός. Είναι ένα υγρό που χρησιμοποιήθηκε στην κολποσκόπηση για να ελέγξει την μικροαιμορραγία, από τη βιοψία, και ονομάζεται “Monsel”.
Είναι επίσης δυνατόν να υπάρξει ένα μαύρο υλικό. Αυτό είναι σύνηθες στην περίπτωση που χρησιμοποιείται “νιτρικό άλας” αντί για “Monsel”.
Αν κάνατε μόνο κολποσκόπηση, μπορείτε να έρθετε σε σεξουαλική επαφή 48 ώρες μετά. Αν έχει πραγματοποιηθεί και βιοψία, σας συστήνουμε να απέχετε για μία με δύο εβδομάδες ώστε να επουλωθεί ο τράχηλος. Επίσης, πριν χρησιμοποιήσετε ταμπόν, κολπικές αλοιφές ή κολπικά υπόθετα επικοινωνήστε μαζί μας.
Πότε πρέπει να ανησυχήσω;
Θα πρέπει να ανησυχήσετε και να μας ενημερώσετε άμεσα:
- σε οποιαδήποτε βαριά αιμορραγία (βαρύτερη από το αίμα της κανονικής περιόδου)
- εάν δείτε ανοιχτό κόκκινο αίμα και δεν είστε στην περίοδο.
- εάν δείτε κολπικά υγρά με έντονη δυσοσμία
- εάν έχετε οποιοδήποτε οξύ κοιλιακό πόνο
ΚΛΕΙΣΤΕ ONLINE ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ