ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ: Νέο τεστ για την πρόβλεψη της προεκλαμψίας.

Home » ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ: Νέο τεστ για την πρόβλεψη της προεκλαμψίας.
ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ: Νέο τεστ για την πρόβλεψη της προεκλαμψίας.

Το τεστ PLGF πλέον είναι διαθέσιμο για την πρόβλεψη της σοβαρής προεκλαμψίας

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να προσφέρουμε μια καινούργια εξέταση που μπορεί να μας πληροφορήσει για το αν μια έγκυος έχει προδιάθεση να εμφανίσει προεκλαμψία νωρίς στην εγκυμοσύνη της. Το τεστ αυτό γίνεται με αιμοληψία από την εγκυμονούσα στο τέλος του 1ου τριμήνου, μαζί με το υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας.

Η προεκλαμψία είναι μια σοβαρή επιπλοκή της εγκυμοσύνης που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή μητέρας και εμβρύου. Μάθετε περισσότερα για την προεκλαμψία >ΕΔΩ<.

Στο Ιατρείο Προγεννητικού Ελέγχου, όταν κάνουμε το υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας του 1ου τριμήνου, χρησιμοποιούμε έναν αναλυτικό αλγόριθμο με βάση τα πρωτόκολλα του Fetal Medicine Foundation που περιλαμβάνει:

Το ιστορικό της μητέρας (ατομικό και οικογενειακό)

Σωματομετρικά στοιχεία (Ύψος, Βάρος)

Την αρτηριακή πίεση της εγκύου

Τη μέτρηση της αντίστασης στη ροή των μητριαίων αρτηριών με το υπερηχογράφημα (Dopplers μητριαίων αρτηριών)

Τις ορμόνες που παράγονται από τον πλακούντα (PAPP- A και PLGF) με αιμοληψία

Το νέο δεδομένο είναι ότι με την ίδια αιμοληψία που παίρνουμε στο υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας, προσθέτουμε τον υπολογισμό και της ορμόνης PLGF (Placental Growth Factor) που παράγεται από τον πλακούντα και που όταν είναι χαμηλή, τότε αυξάνει η πιθανότητα για εμφάνιση προεκλαμψίας αργότερα στην εγκυμοσύνη.

 

Αλγόριθμος πρόβλεψης προεκλαμψίας

Με βάση αυτόν τον αλγόριθμο, μπορούμε να υπολογίσουμε την πιθανότητα ανάπτυξης προεκλαμψίας. Χρησιμοποιώντας όλα τα στοιχεία του αλγόριθμου επιτυγχάνουμε ποσοστό ανίχνευσης της πρώιμης προεκλαμψίας (πριν τις 34 εβδομάδες κύησης) της τάξεως του 84% με ποσοστό ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων 10%.

Αν η πιθανότητα για εμφάνιση προεκλαμψίας είναι χαμηλή, συνεχίζουμε την παρακολούθηση κανονικά και κάνουμε επανεκτίμηση στο υπερηχογράφημα β’ επιπέδου.

Αν η πιθανότητα για εμφάνιση προεκλαμψίας είναι υψηλή τότε προτείνουμε θεραπεία με ασπιρίνη. Εκτεταμένες έρευνες παγκοσμίως απέδειξαν ότι η ασπιρίνη (όταν χορηγηθεί από το 1ο τρίμηνο), μειώνει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τη συχνότητα εμφάνισης προεκλαμψίας και των συνέπειών αυτής. Συγκεκριμένα, φαίνεται μείωση της εμφάνισης προεκλαμψίας πριν τις 34 εβδομάδες μέχρι και 80% και της ανάγκης για πρόωρο τοκετό πριν τις 37 εβδομάδες μέχρι και 60%. Παράλληλα, μειώνει τη διάρκεια νοσηλείας σε εντατική νεογνών (που κυρίως οφείλεται στις περιπτώσεις πρόωρου τοκετού), κατά 70%.

Πλέον, παγκοσμίως, η εξέταση PLGF θεωρείται από τους δείκτες που έχουν αποδειχτεί χρήσιμοι στην πρόβλεψη της εμφάνισης προεκλαμψίας. Πολλά κέντρα και υγειονομικά συστήματα του εξωτερικού έχουν εισάγει αυτό το τεστ στην καθημερινή πράξη. Είμαστε από τα ελάχιστα Κέντρα Προγεννητικού Ελέγχου στην Ελλάδα που το εφαρμόζουν!

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε ακρίβεια στη διάγνωση είναι αυτή η διαδικασία να πραγματοποιείται από Ιατρό Ειδικευμένο στην Εμβρυϊκή Ιατρική με την ανάλογη εκπαίδευση. Είναι λυπηρό το φαινόμενο στην περιοχή μας (και στη χώρα μας) να εξασκείται ο Προγεννητικός Έλεγχος από ανθρώπους που δεν είναι εξειδικευμένοι στο θέμα με ότι εκπτώσεις αυτό συνεπάγεται στην υγεία της μητέρας και του εμβρύου. Πριν εμπιστευτείτε κάποιον για Προγεννητικό Έλεγχο, ελέγξτε τα διαπιστευτήριά του >ΕΔΩ<!