Θανάσης Μουσιώλης's blog

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Εμβόλια για την νόσο COVID-19 κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού

Στις 19 Απριλίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ενημερωμένες οδηγίες σχετικά με το θέμα των εμβολιασμών στην κύηση (δείτε στο τέλος της σελίδας 2). Η ανακοίνωση αυτή ακολούθησε ανακοινώσεις των Αγγλικών και Αμερικάνικων Επιτροπών σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου.

Παρακάτω, θα διαβάσετε οδηγίες που βασίζονται  στις κατευθυντήριες οδηγίες του Βρετανικού Κολεγίου Μαιευτήρων (RCOG) σχετικά με το θέμα, οι οποίες ταυτίζονται και με τις θέσεις του Ιατρείου για την πληροφόρηση που πρέπει να έχει κάθε έγκυος πριν πάρει την απόφαση για το αν θα εμβολιαστεί ή όχι.

Συνοπτικά

  • Οι έγκυες μπορούν να εμβολιάζονται την ίδια χρονική στιγμή με τις μη έγκυες, ανάλογα με την ηλικία τους και τον κίνδυνο που διατρέχουν
  • Οι έγκυες θα πρέπει να συζητούν με τους Γυναικολόγους/ Μαίες τους σχετικά με τα υπέρ και τα κατά του εμβολιασμού και να καταλήγουν σε μια κοινή απόφαση βασισμένη στα ατομικά τους χαρακτηριστικά.
  • Σε έγκυες, υπάρχει μεγαλύτερη εμπειρία για την ασφάλειά τους για τα εμβόλια με mRNA (πχ της Pfizer- BionTech και της Moderna)
  • Δεν χρειάζεται να γίνει διακοπή του θηλασμού προκειμένου να εμβολιαστείτε
  • Δεν χρειάζεται να αποφύγετε εγκυμοσύνη μετά τον εμβολιασμό και επίσης δεν υπάρχουν δεδομένα ότι το εμβόλιο επηρεάζει τη γονιμότητα σε όσες το κάνουν.
  • Μετά τον εμβολιασμό, θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται τα ήδη γνωστά μέτρα προστασίας (μάσκα, αποστάσεις, υγιεινή).

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ & ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Με αφορμή ένα επιμορφωτικό σεμινάριο που παρακολουθήσαμε, θα θέλαμε να ενημερωθείτε για ένα πολύ σπάνιο συμβάν που μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μια εμφάνιση κακοήθειας στο μαστό ενώ μια γυναίκα εγκυμονεί είναι κάτι που μπορεί να συγκλονίσει τη ζωή μιας γυναίκας καθώς και την οικογένειά της. Αισθήματα θυμού, θλίψης και φόβου μπορεί να εμφανιστούν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. 

Ο καρκίνος του μαστού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Μόνο 1 στις 3000 έγκυες θα διαγνωστούν με κακοήθεια στο μαστό. Η πιο συνηθισμένη ηλικία είναι μεταξύ 32 και 38 ετών. Τις περισσότερες φορές η εγκυμοσύνη μπορεί να συνεχιστεί. 

ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ: Νέο τεστ για την Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να προσφέρουμε στα ζευγάρια που επιθυμούν εγκυμοσύνη ή περμένουν τον ερχομό του παιδιού τους, τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν μια επιπλέον εξέταση προγεννητικού ελέγχου. Με την εξέταση αυτή μπορούμε να ελέγξουμε την τυχόν ύπαρξη μετάλλαξης στο γονίδιο SMN1 που προκαλεί τη νόσο της Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας. Η εξέταση αυτή πραγματοποιείται με αιμοληψία των γονέων.

ΒΑΛΤΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΣΑΣ!

Ένας από τους μεγάλους μύθους της εγκυμοσύνης και μια συχνή παρανόηση είναι σχετικά με την άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πολλές εγκυμονούσες, είτε από προσωπικές απόψεις είτε επειδή έχουν επηρεαστεί από τον περίγυρό τους, θεωρούν ότι πρέπει να περνάνε τους 9 μήνες τη εγκυμοσύνης στον καναπέ τους ή να κινούνται ελάχιστα, να το συνδυάζουν αυτό με αυξημένη πρόσληψη τροφής και όλα αυτά με σκοπό να μην κάνουν “κακό” στο μωρό. Η αλήθεια απέχει διαμετρικά!

ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ: Νέο τεστ για την πρόβλεψη της προεκλαμψίας.

Το τεστ PLGF πλέον είναι διαθέσιμο για την πρόβλεψη της σοβαρής προεκλαμψίας

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να προσφέρουμε μια καινούργια εξέταση που μπορεί να μας πληροφορήσει για το αν μια έγκυος έχει προδιάθεση να εμφανίσει προεκλαμψία νωρίς στην εγκυμοσύνη της. Το τεστ αυτό γίνεται με αιμοληψία από την εγκυμονούσα στο τέλος του 1ου τριμήνου, μαζί με το υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας.

Η προεκλαμψία είναι μια σοβαρή επιπλοκή της εγκυμοσύνης που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή μητέρας και εμβρύου. Μάθετε περισσότερα για την προεκλαμψία >ΕΔΩ<.

ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΣΕΣ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ: Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα [2021]

Τι είναι οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις (recurrent UTIs);

Οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις ειναι η επανεμφάνιση επεισοδίων απλών και/ ή επιπλεγμένων ουρολοιμώξεων, με συχνότητα τουλάχιστον 3 επεισόδια μέσα σε ένα χρόνο ή δύο επεισόδια μέσα σε 6 μήνες.Συμπεριλαμβάνονται τόσο οι κυστίτιδες όσο και ο πυελονεφρίτιδες. Εμείς θα ασχοληθούμε με τις κυστίτιδες, οι υποτροπιάζουσες πυελονεφρίτιδες χρειάζονται αναλυτικότερο έλεγχο για να διαπιστωθεί η αιτιολογία τους. “Απλή” είναι μια ουρολοίμωξη όταν δεν υπάρχει υποκείμενη παθολογία από το ουροποιητικό σύστημα, “επιπλεγμένη” όταν συνυπάρχουν παθολογικοί παράγοντες, ανατομικές ανωμαλίες ή υποκείμενα νοσήματα. 

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα στην εγκυμοσύνη;

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι, όπως άλλωστε και υποδηλώνει ο όρος, ένας σωλήνας, ένα πέρασμα δηλαδή στον καρπό, εκ του οποίου διέρχονται οι τένοντες των μυών, που κάμπτουν τα δάκτυλα και το μέσο νεύρο, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη νεύρωση της παλαμιαίας επιφάνειας του αντίχειρα, του δείκτη, του μέσου και του μισού παράμεσου. Το «δάπεδο» του σωλήνα αυτού ορίζεται από τα οστά του καρπού, ενώ η «οροφή» του από μία ταινία ελαστικού ιστού, που ονομάζεται εγκάρσιος καρπιαίος σύνδεσμος

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα κάνει κατακρατήσεις υγρών που συχνά προκαλούν πρήξιμο (οίδημα) στα άκρα (χέρια και πόδια). Σε μερικές έγκυες, αυτές οι κατακρατήσεις στην περιοχή του καρπού συμπιέζουν τα νεύρα που περνάνε από τον καρπιαίο σωλήνα και αυτό προκαλεί αλλαγή στην αίσθηση στο χέρι και στα δάκτυλα.

Είναι πιο συχνό σε έγκυες με αυξημένο βάρος ή με αυξημένες κατακρατήσεις (πχ από υπερβολική κατανάλωση αλατιού).

ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΟ ΤΕΣΤ ΠΑΠ: ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αντιπροσωπεύει τον 4ο συχνότερο καρκίνο για τις Ελληνίδες μεταξύ 15- 44 ετών. Περίπου 700 γυναίκες κάθε χρόνο θα έρθουν αντιμέτωπες με αυτή την κακοήθεια και περίπου 270 από αυτές θα χάσουν τη μάχη. Είναι διαπιστωμένο ότι η αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι η επιμένουσα μόλυνση από κάποιον ογκογόνο τύπο του ιού HPV. Από όλους του ογκογόνους τύπους, οι τύποι 16 και 18 εμφανίζονται σε περίπου 52% των περιπτώσεων κακοήθειας.

ΕΠΕΤΕΙΟΣ 5 ΧΡΟΝΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Είναι συγκινητικό ότι κλείνουμε πλέον τα 5 χρόνια λειτουργίας του Ιατρείου! Η μεγάλη σας ανταπόκριση όλα αυτά τα χρόνια ήταν ο στυλοβάτης μας, η έμπνευσή μας και ο καθοδηγητής για να συνεχίσουμε έτσι και για τα επόμενα χρόνια!

ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ: Περιορισμοί της τεχνολογίας του ΝΙΡΤ (Μη επεμβατικού προγεννητικού ελέγχου- Non Invasive Prenatal Testing)

Εδώ και περίπου μια δεκαετία, στα πλαίσια του προγεννητικού ελέγχου, έχουμε τη δυνατότητα του μη επεμβατικού προγεννητικού ελέγχου. Συνοπτικά, μπορούμε με μια αιμοληψία από τη μητέρα να ανιχνεύσουμε χρωμοσωμικές και άλλες γονιδιακές ανωμαλίες του εμβρύου. Αυτό είναι δυνατόν γιατί μέσα στο αίμα της μητέρα κυκλοφορεί λίγο από το γενετικό υλικό (DNA)του μωρού.

Pages