ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ: ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ! ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!

Τι είναι τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων;

Αν στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή γύρω από αυτήν, ή στην περιοχή του πρωκτού εμφανιστούν δερματικές βλάβες που μοιάζουν με κρεατοελιές, συνήθως ανοικτού χρώματος, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχουν εμφανιστεί κονδυλώματα.

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων (άλλη ονομασία οξυτενή κονδυλώματα) είναι ένα πολύ συχνό σεξουαλικό νόσημα, που συναγωνίζεται σε συχνότητα τα χλαμύδια και τον έρπητα γεννητικών οργάνων.

Από τι προκαλούνται τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα είναι το αποτέλεσμα της μόλυνσης του δέρματος από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV ((Human Papilloma Virus). Είναι συνήθως ανώδυνα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή της γυναίκας. Επίσης, δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα της γυναίκας. Το πρόβλημα είναι αισθητικό ενώ, επίσης, προκαλούν και ψυχολογική επιβάρυνση.

Τι είναι αυτός ο ιός HPV;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μόνο ένας τύπος του ιού HPV. Για την ακρίβεια υπάρχουν περισσότεροι από εκατό τύποι. Άλλοι τύποι προσβάλλουν άλλα σημεία του σώματος. Για την περιοχή των γεννητικών οργάνων, υπάρχουν περισσότεροι από 30 τύποι που μπορεί να προσβάλλουν το δέρμα. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις, δεν δημιουργείται εμφανής βλάβη. Σε ότι αφορά στα οξυτενή κονδυλώματα, το 90% περίπου οφείλεται στους τύπους του ιού HPV 6 και 11. Αυτοί οι τύποι προκαλούν μόνο κονδυλώματα και ΔΕΝ μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Υπάρχουν άλλοι τύποι του ιού που ευθύνονται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Πώς μεταδίδονται τα κονδυλώματα;

Ο συνηθέστερος τρόπος μετάδοσης του ιού HPV και των κονδυλωμάτων είναι με τη σεξουαλική επαφή. Με τον όρο σεξουαλική επαφή εννοούμε την κολπική επαφή, την πρωκτική επαφή, τη χρήση σεξουαλικών βοηθημάτων αλλά και την επαφή των γεννητικών περιοχών ακόμα και χωρίς διείσδυση. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να μεταδοθεί και με την στοματική επαφή. Επίσης, πολύ σπάνια μπορεί κάποιος με κονδυλώματα στα χέρια να μεταδώσει τον ιό αν ακουμπήσει τα γεννητικά όργανα.

Ο ιός HPV δεν κολλάει με τα φιλιά, τις αγκαλιές, ή αν μοιράζεστε πετσέτες, ρούχα και καθημερινά αντικείμενα όπως μαχαιροπίρουνα ή το καπάκι της τουαλέτας.

Το προφυλακτικό μπορεί να σας βοηθήσει να προστατευτείτε από τα κονδυλώματα. Πρέπει όμως να ξέρετε ότι δεν παρέχει 100% προστασία γιατί μπορεί να υπάρχουν περιοχές που να έχουν προσβληθεί και να μην τις καλύπτει το προφυλακτικό.

Πάρα πολύ σπάνια, μια μητέρα μπορεί να μεταδώσει τον ιό HPV στο νεογέννητο κατά τον τοκετό. Ωστόσο, καμία Επιστημονική Εταιρεία παγκοσμίως δεν συστήνει καισαρική τομή λόγω κονδυλωμάτων, γιατί είναι εξαιρετικά απίθανο να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στο νεογέννητο.

Έχω σταθερή σχέση και ο σύντροφός μου εμφάνισε κονδυλώματα. Υπάρχει περίπτωση απιστίας;

Από τι στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων (κονδυλώματα) μεσολαβούν συνήθως πολλοί μήνες ή και χρόνια. Έτσι λοιπόν, δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι ο σύντροφος έχει επαφές εκτός σχέσης. Η αλήθεια είναι ότι, σε πολλές περιπτώσεις ο ιός “κοιμάται” και βρίσκει την ευκαιρία να δώσει συμπτώματα όταν πέσει η άμυνα του οργανισμού.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό που αγγίζει το 70- 80% του πληθυσμού θα κολλήσει σε κάποια φάση της ζωής του τον ιό HPV. Έτσι, είναι πολύ συνηθισμένο ένας άνδρας ή μια γυναίκα να έχουν κολλήσει τον ιό από προηγούμενη σχέση και επειδή δεν έχει δώσει συμπτώματα να το αγνοούν παντελώς.

Πώς γίνεται η θεραπεία των κονδυλωμάτων;

Η οριστική θεραπεία των οξυτενών κονδυλωμάτων είναι η καταστροφή τους. Αυτό γίνεται είτε με ειδικές κρέμες, είτε με κρυοπηξία, ή με καυτηριασμό τους. Κριτήριο αποτελεί το μέγεθος και η θέση τους. Η διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία στο Ιατρείο.

Αν έχετε κονδυλώματα, είναι καλύτερο να μην έχετε επαφές (κολπικές, πρωκτικές ή στοματικές) μέχρι να γίνει πλήρης θεραπεία. Αυτό θα βοηθήσει σε δύο πράγματα: 1ον να θεραπευτείτε πιο γρήγορα και 2ον να μην μεταδώσετε τον ιό σε άλλους γιατί είναι πιο πιθανό να συμβεί αυτό αν τα κονδυλώματα υπάρχουν και δεν έχουν θεραπευθεί. Πολύ σπάνια, τα κονδυλώματα μπορούν να μεταδοθούν πριν εμφανιστούν ή αφού θεραπευθούν.

Έκανα θεραπεία για τα κονδυλώματα που εμφάνισα. Υπάρχει περίπτωση να ξαναβγούν;

Για τις περισσότερες, θα υπάρχει μόνο ένα επεισόδιο εμφάνισης κονδυλωμάτων χωρίς επανεμφάνιση στο μέλλον. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να επανεμφανιστούν σε εβδομάδες, μήνες ή χρόνια. Ο ιός παραμένει στην περιοχή, “κοιμώμενος”. Αν εμφανιστεί νέα βλάβη, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν αυτό οφείλεται σε επανεμφάνιση της παλιάς ή είναι καινούργια μόλυνση.

Το εμβόλιο για τον ιό HPV και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, προστατεύει από κονδυλώματα;

Πράγματι, κυκλοφορεί το εμβόλιο για 9 τύπους του ιού HPV που ονομάζεται Gardasil. Αυτό, χορηγείται δωρεάν από το Ελληνικό Κράτος μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Προστατεύει από τους τύπους 6 και 11 που προκαλούν κονδυλώματα και τους τύπους 16, 18, 31, 33, 45, 52 που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Σε ότι αφορά στα κονδυλώματα, υπάρχουν δεδομένα από τα κορίτσια που εμβολιάστηκαν μαζικά στην Αυστραλία και φάνηκε μείωση της εμφάνισης κονδυλωμάτων κατά 90%. Πρόκειται λοιπόν για μια ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο πρόληψης έναντι των κονδυλωμάτων.

Υπάρχει κάτι άλλο που θα πρέπει να γνωρίζω;

Ναι, η εμφάνιση κονδυλωμάτων σημαίνει μόλυνση από κάποιον τύπο του ιού που προκαλεί κονδυλώματα. Δεν αποκλείεται ταυτόχρονα να υπάρχει μόλυνση και με κάποιον τύπο του ιού που να μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Συνιστάται θερμά να γίνει τουλάχιστον ένα τεστ Παπ που θα δείξει αν υπάρχει κάποια βλάβη στον τράχηλο της μήτρας.

Συμπερασματικά, η εμφάνιση κονδυλωμάτων δεν πρέπει να οδηγεί σε αισθήματα φόβου και πανικού. Δεν πρέπει να αποτελεί αίτιο κρίσης μιας σχέσης. Χρειάζεται μόνο αντιμετώπιση με απλούς τρόπους και έλεγχος της υγείας της περιοχής.