Αντιγριπικός εμβολιασμός: θωρακίζοντας την υγεία της εγκύου και της οικογένειάς της

Είναι ανησυχητική η αυξανόμενη τάση που υπάρχει να μην πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι εμβολιασμοί. Ωστόσο, τα εμβόλια αποτελούν μία από τις σπουδαιότερες κατακτήσεις της σύγχρονης Ιατρικής και συνέβαλαν στην εξάλειψη πολλών ασθενειών.

Με την έναρξη της εμβολιαστικής περιόδου έναντι του ιού της γρίπης καλούνται οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να εμβολιαστούν ώστε να τύχουν προστασίας από τον ιό που αναμένεται να εκδηλωθεί την τρέχουσα χρονιά. Οι εγκυμονούσες, ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου μιας και η γρίπη είναι πιο πιθανό να προκαλέσει σοβαρή νόσηση στις έγκυες σε σχέση με τις γυναίκες που δεν εγκυμονούν.

Οι αλλαγές κατά την εγκυμοσύνη στο ανοσολογικό σύστημα, στη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων, κάνουν τις εγκύους (και τις λεχώνες μέχρι και δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό) πιο ευάλωτες στο να ασθενήσουν βαριά εξαιτίας τις γρίπης και πιο πιθανό να χρειαστεί να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο. Οι έγκυες που θα νοσήσουν από γρίπη είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα και στο μωρό που κυοφορούν όπως μια πρόωρη γέννηση.

Για αυτούς τους λόγους, συνιστάται ο εμβολιασμός των εγκύων με το εμβόλιο που περιέχει την ανενεργή μορφή του ιού. Με την ευκαιρία, παρουσιάζεται και ο πίνακας που δείχνει τα διάφορα εμβόλια και αν είναι κατάλληλα για χορήγηση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο πίνακας βασίζεται στις συστάσεις του Αμερικάνικου Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (Centers for Disease Control) αν και οι συστάσεις του Ελληνικού Κράτους δεν διαφέρουν σημαντικά.

 
Προτεινόμενοι εμβολιασμοί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.