Τι είναι η κυστίτιδα;
Η κυστίτιδα είναι η φλεγμονή της ουροδόχου κύστης που συνήθως προκαλείται από μια μόλυνση από κάποιο μικρόβιο. Το συχνότερο μικρόβιο είναι το κολοβακτηρίδιο E. Coli. Είναι μια πολύ συχνή ουρολοίμωξη, ειδικά στις γυναίκες. Τις περισσότερες φορές δεν δημιουργεί επιπλοκές και σοβαρά προβλήματα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να περάσει από μόνη της σε λίγες μέρες.
Τι είναι οι υποτροπιάζουσες κυστίτιδες;
Σε ορισμένες γυναίκες, οι ουρολοιμώξεις είναι πολύ συχνές. Λέμε ότι μια κυστίτιδα είναι υποτροπιάζουσα όταν υπάρχουν τουλάχιστον 4 επεισόδια ουρολοιμώξεων το χρόνο. Σε αυτές τις γυναίκες μπορεί να χρειαστεί πιο εντατική ή μακροχρόνια θεραπεία.
Πώς μπορώ να καταλάβω ότι έχω κυστίτιδα;
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα μιας κυστίτιδας είναι τα παρακάτω:
- πόνος, κάψιμο ή τσούξιμο κατά την ούρηση. Χαρακτηριστικά, εντονότερα συμπτώματα στο τέλος της ούρησης
- συχνοουρία (να θέλετε να πάτε συχνά στην τουαλέτα και παρόλα αυτά να βγάζετε λίγα ούρα)
- να μην μπορείτε να αναβάλετε την ούρηση
- αλλαγή στο χρώμα, οσμή και εμφάνιση των ούρων (γίνονται πιο σκούρα, θολά και μυρίζουν)
- εμφάνιση αίματος στα ούρα
- πόνος χαμηλά στην κοιλιά
- αίσθημα αδιαθεσίας, κόπωσης και γενικότερα ότι μειωμένης ευεξίας
Τι προκαλεί κυστίτιδες;
Η γυναίκα από κατασκευής είναι πιο ευάλωτη σε ουρολοιμώξεις. Αυτό συμβαίνει γιατί η ουρήθρα (το σωληνάκι από όπου αδειάζει η κύστη) είναι κοντό (4- 5 εκατοστά μήκος). Επιπλέον ο πρωκτός είναι σε πολύ κοντινή απόσταση από την ουρήθρα. Έτσι, μικρόβια που υπάρχουν στην περιοχή μπορούν πιο εύκολα να περάσουν μέσα στην ουροδόχο κύστη και να προκαλέσουν ουρολοίμωξη.
Πολλές φορές δεν μπορούμε να βρούμε ακριβώς τον λόγο για τον οποίο συμβαίνει αυτό αλλά ξέρουμε ότι μπορεί να συμβεί:
- μετά από σεξουαλική επαφή
- αν καθαρίζεστε με φορά από πίσω (πρωκτός) προς τα εμπρός (κόλπος/ ουρήθρα)
- αν χρησιμοποιείτε ταμπόν
- αν πρέπει να έχετε καθετήρα ουροδόχου κύστης
- αν χρησιμοποιείτε διάφραγμα για αντισύλληψη
- πιο συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Πώς αντιμετωπίζεται μια κυστίτιδα;
Το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστείτε αντιβίωση. Η θεραπεία είναι απλή και θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται η λιγότερο δυνατή αντιβίωση για όσο το συντομότερο χρονικό διάστημα. Στην Ελλάδα δυστυχώς γίνεται κατάχρηση αντιβιοτικών. Βλέπουμε αντιμετώπιση απλών περιστατικών με εξαιρετικά δυνατές αντιβιώσεις και για θεραπεία πολλών ημερών. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνονται οι επιπλοκές, το κόστος, οι παρενέργειες και κυρίως να αναπτύσσονται ανθεκτικά στελέχη μικροβίων τα οποία δεν θα ανταποκρίνονται στο μέλλον σε θεραπείες
Εκτός της αντιβίωσης, μπορείτε να πίνετε πολλά νερά και να χρησιμοποιείτε απλά παυσίπονα για να ανακουφιστείτε από τον πόνο. Χρήσιμο θα ήταν να αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή για όσο χρονικό διάστημα παραμένει το πρόβλημα.
Πώς αντιμετωπίζονται οι υποτροπιάζουσες κυστίτιδες;
Εδώ η αντιμετώπιση διαφέρει και εξατομικεύεται ανάλογα με το ακριβές αίτιο της ουρολοίμωξης. Αν πχ η κυστίτιδα προκαλείται μετά από το σεξ, μπορεί να χρειαστεί προληπτικά, μικρή δόση αντιβίωσης μετά από κάθε επαφή.
Πώς προλαμβάνονται οι κυστίτιδες;
Σας προτείνουμε μερικούς τρόπους για να μειώσετε την εμφάνιση ουρολοιμώξεων. Ακόμα κι αν δεν αποφύγετε εντελώς μια κυστίτιδα, με αυτούς τους τρόπους θα μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισής της. Συνιστάται να:
- αποφεύγετε καλλυντικά η καθαριστικά με βαριά χημικά ή αρώματα στην περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα. Χρησιμοποιείστε απλά, χωρίς άρωμα προϊόντα
- προτιμήστε τα ντούς και όχι το μπάνιο σε μπανιέρα. Έτσι θα αποφύγετε την μακροχρόνια επαφή της περιοχής με τα χημικά καθαριστικά.
- μην αναβάλετε την ούρηση όταν έχετε επιθυμία να πάτε στην τουαλέτα. Ακόμα κι αν δεν έχετε επιθυμία να ουρήσετε, προγραμματίστε επίσκεψη στην τουαλέτα κάθε δύο ώρες. Πάντα να αδειάζετε καλά την ουροδόχο κύστη.
- να ενυδατώνεστε επαρκώς. Το να πίνετε πολύ νερό εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων στην κύστη σας.
- όταν σκουπίζεστε μετά την τουαλέτα, να το κάνετε πάντα με φορά από μπροστά προς τα πίσω
- μετά τη σεξουαλική επαφή να αδειάζετε την κύστη σας και να πλένεστε το συντομότερο δυνατόν
- αν χρησιμοποιείτε διάφραγμα, διαλέξτε άλλο τρόπο αντισύλληψης
- αποφύγετε νάιλον εσώρουχα και προτιμήστε τα βαμβακερά. Αποφύγετε να φοράτε στενά τζην και στενά παντελόνια
Σχετικά με τον χυμό από cranberry (κράνμπερι), υπήρχαν ενδείξεις ότι μπορεί να βοηθάει στην πρόληψη των κυστίτιδων, ιδίως στις γυναίκες με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Φαίνεται ότι υπάρχει μια “ενεργή ουσία” στο χυμό των cranberry που εμποδίζει την προσκόλληση του κολοβακτηριδίου E. Coli στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης. Ωστόσο, τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι ίσως να μην βοηθάει ο χυμός των cranberry τόσο όσο νομίζαμε παλιότερα. Σε ότι αφορά τις κάψουλες, σκόνες κλπ που διατίθενται στο εμπόριο, τα πράγματα είναι ακόμα πιο συγκεχυμένα γιατί δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια η περιεκτικότητά τους στην “ενεργή ουσία¨.
Τι είναι η διάμεση κυστίτιδα;
Η διάμεση κυστίτιδα είναι μια κατάσταση που δεν έχει ερευνηθεί ακόμα πλήρως και προκαλεί μακροχρόνιο πόνο στην λεκάνη και προβλήματα κατά την ούρηση. Ξεκινά μετά τα 30 και είναι πολύ πιο συχνή σε γυναίκες από ότι σε άνδρες. Προκαλεί έντονο πόνο χαμηλά στην κοιλιά, έντονη επιθυμία για ούρηση, συχνουρία και ανάγκη για ούρηση αρκετές φορές και μέσα στη νύχτα. Δεν ευθύνεται κάποιο μικρόβιο και για αυτό το λόγο δεν θεραπεύεται με αντιβίωση. Υπάρχουν τρόποι και θεραπείες που μπορεί να βοηθήσουν, οπότε αξίζει τον κόπο μια γυναίκα που έχει αυτά τα συμπτώματα να αναζητήσει βοήθεια
Συμπερασματικά, η απλή κυστίτιδα είναι μια πολύ συνηθισμένη ουρολοίμωξη στις γυναίκες λόγω κατασκευής. Με απλά μέτρα και προφυλάξεις μπορούμε να μειώσουμε τη συχνότητα εμφάνισης. Η θεραπεία πρέπει να είναι χρησιμοποιώντας τη λιγότερο δυνατή αντιβίωση και για μικρό χρονικό διάστημα. Γυναίκες που εμφανίζουν πολύ συχνά ουρολοιμώξεις (υποτροπιάζουσες) χρειάζονται πιο προσεκτική αντιμετώπιση και, ενδεχομένως, μακροχρόνια θεραπεία.