ΔΙΕΙΣΔΥΤΙΚΟΣ ΠΛΑΚΟΥΝΤΑΣ

ΔΙΕΙΣΔΥΤΙΚΟΣ ΠΛΑΚΟΥΝΤΑΣ

Τι είναι ο πλακούντας με ανώμαλη διείσδυση;

Ο πλακούντας αναπτύσσεται παράλληλα με τη μήτρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνδέει το μωρό με την κυκλοφορία αίματος της μητέρας και παρέχει στο μωρό το απαραίτητο οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά. Ο πλακούντας γεννιέται μετά το μωρό και ονομάζεται, επίσης, “ύστερο”. Σπάνια, η ανάπτυξη του πλακούντα μπορεί να επιπλακεί από ένα πρόβλημα που ονομάζεται στιφρός ή διεισδυτικός πλακούντας. Αυτό συμβαίνει όταν ο πλακούντας αναπτύσσεται βαθιά μέσα στη μήτρα, φτάνοντας μέχρι το μυϊκό στρώμα που, σπάνια μπορεί και να το διαπερνά εξολοκλήρου. Αυτό κάνει και το διαχωρισμό του από τη μήτρα μετά τη γέννηση δύσκολο. Ο διεισδυτικός πλακούντας είναι πιο κοινός σε γυναίκες με χαμηλή πρόσφυση πλακούντα (πλακούντας που βρίσκεται πολύ χαμηλά στη μήτρα καλύπτοντας μέρος ή και όλο τον τράχηλο) που έχουνε κάνει στο παρελθόν καισαρική τομή.

Συχνότητα εμφάνισης

Η συχνότητα του διεισδυτικού πλακούντα αυξάνει συνεχώς και φαίνεται αυτό να έχει σχέση με την τάση αύξησης της συχνότητας της καισαρικής τομής. Ερευνητές έχουν αναφέρει ότι το διάστημα 1982- 2002 η συχνότητα του διεισδυτικού πλακούντα ήταν 1 στις 533 κυήσεις. Αυτό έχει μεγάλη διαφορά με παλιότερες αναφορές που υπολόγιζαν τη συχνότητα εμφάνισης του διεισδυτικού πλακούντα, που κυμαινόταν από 1 στις 4.027 κυήσεις τη δεκαετία του 70, αυξανόμενη σε 1 στις 2.510 κυήσεις τη δεκαετία του 80.

Προηγηθείσα καισαρική τομή και άλλοι παράγοντες κινδύνου

Οι γυναίκες που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για διεισδυτικό πλακούντα είναι αυτές που έχουν υποστεί κάποια μορφή βλάβης στο μυομήτριο που να οφείλεται σε προηγούμενη καισαρική τομή (ή άλλη επέμβαση) και επίσης έχουν είτε χαμηλό πρόσθιο ή χαμηλό οπίσθιο πλακούντα που βρίσκεται πάνω από τη θέση της καισαρικής τομής. Ερευνητές, υπολόγισαν σε μία μελέτη, ότι όταν ο πλακούντας είναι χαμηλός, ο κίνδυνος για διεισδυτικό πλακούντα ήταν 3% για την πρώτη,11% για τη δεύτερη, 40% για την τρίτη, 61% για την τέταρτη και 67% για την πέμπτη και μετά επαναλαμβανόμενη καισαρική, αντίστοιχα. Χαμηλός πλακούντας χωρίς προηγούμενη επέμβαση στη μήτρα συνοδεύεται με κίνδυνο 1- 5% για διεισδυτικό πλακούντα. Παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν: προχωρημένη ηλικία μητέρας, πολυτοκία, οποιαδήποτε κατάσταση οδηγεί σε βλάβη του μυομητρίου και δευτεροπαθή επούλωση με σχηματισμός κολλαγόνου, όπως χειρουργείο αφαίρεσης ινομυωμάτων, βλάβες ενδομητρίου λόγω εργώδους απόξεσης που οδηγεί σε σύνδρομο Asherman, υποβλεννογόνια ινομυώματα. θερμική καταστροφή και εμβολισμός μητριαίας αρτηρίας.

Ποιοί είναι οι κίνδυνοι για εμένα και το μωρό μου;

Όταν υπάρχει ένας ανώμαλα διεισδυτικός πλακούντας, ειδικά αν ο πλακούντας βρίσκεται στο χαμηλότερο τμήμα της μήτρας, υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανίσται κολπική αιμορραγία στο δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης σας. Η αιμορραγία αυτή μπορεί να είναι βαριά, οπότε είναι εξαιρετικά σημαντικό να μας ενημερώσετε άμεσα αν δείτε αίμα και/ ή νιώσετε κοιλιακό πόνο. Αν ο πλακούντας εμποδίζει τη γέννηση του μωρού σας, θα χρειαστεί να γεννήσετε με καισαρική τομή. Συνήθως υποπτευόμαστε την ύπαρξη διεισδυτικού πλακούντα στην εγκυμοσύνη όταν κάνουμε υπερηχογράφημα, αλλά ακόμα κι αν κάνουμε επιπλέον εξετάσεις όπως μαγνητική τομογραφία (MRI) για να βοηθηθούμε στη διάγνωση, μόνο την ώρα της καισαρικής τομής θα είμαστε σε θέση να πούμε με σιγουριά αν είχατε τελικά διεισδυτικό πλακούντα. Στην περίπτωση που υποψιαζόμαστε την ύπαρξη διεισδυτικού πλακούντα, θα συζητήσουμε μαζί σας τις επιλογές σας και την επιπλέον φροντίδα που θα χρειαστείτε κατά τη διάρκεια του τοκετού. Ο τοκετός μπορεί να χρειαστεί να επισπευσθεί, για παράδειγμα στις 35- 36 εβδομάδες, ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Ίσως χρειαστεί να γεννήσετε σε νοσοκομείο που θα παρέχει εξειδικευμένες ειδικότητες όπως παρεμβατικό ακτινολόγο. Σε κάθε περίπτωση, θα συζητήσουμε όλες τις λεπτομέρειες μαζί σας. Ο διεισδυτικός πλακούντας μπορεί επίσης να προκαλέσει αιμορραγία όταν γίνει προσπάθεια να βγει ο πλακούντας. Η αιμορραγία μπορεί να είναι σοβαρή και να χρειαστείτε υστερεκτομή (αφίρεση της μήτρας) για να ελεγχθεί η αιμορραγία. Κάποιες φορές, μπορεί να επιλεχθεί να αφεθεί ο πλακούντας στη θέση του μετά τον τοκετό, για να του επιτρέψουμε να απορροφηθεί για μερικές εβδομάδες ή μήνες. Δυστυχώς, αυτή η μορφή θεραπείας δεν είναι πάντα επιτυχής και μερικές γυναίκες θα χρειαστούν τελικά υστερεκτομή.

Ο Ιατρός είναι μέλος της Πανευρωπαϊκής Ομάδας για τον διεισδυτικό πλακούντα (European Working Group on the Abnormally Invasive Placenta, EW- AIP), μιας ομάδας που αποτελείται από εξειδικευμένους Ιατρούς πολλών ειδικοτήτων που μάχονται για να πετύχουν βελτίωση της καταννόησης και της αντιμετώπισης του διεισδυτικού πλακούντα. Ως μέλος αυτής της ομάδας, μπορούμε να έχουμε απευθείας πρόσβαση σε ανθρώπους με μεγάλη εμπειρία στον τομέα ώστε να βελτιώσουμε την δυνατότητα ανίχνευσης και να εξασφαλίσουμε την ορθότερη αντιμετώπιση της κατάστασης.