Η προσπάθεια για να αποκτήσετε μωρό μπορεί να σας φαίνεται ότι είναι πολύ ψυχοφθόρα και απαιτητική. Και μερικές φορές, ανεξάρτητα από το πόσα κόλπα και να έχετε δοκιμάσει (παρακολούθηση του κύκλου σας, τεστ ωορρηξίας, στερητικές δίαιτες), μπορεί και πάλι να διαπιστώσετε ότι δεν καταφέρνετε να μείνετε έγκυος. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία και τον τρόπο ζωής που επηρεάζουν την εγκυμοσύνη: το πρόγραμμα ωορρηξίας σας, η γονιμότητα του συντρόφου σας, υποκείμενες ιατρικές παθήσεις όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) ή αυτοάνοσες ασθένειες ή ακόμα και τα φάρμακα που παίρνετε.
Είτε προσπαθείτε για λίγο και αισθάνεστε ότι κολλήσατε είτε πρόκειται να αρχίσετε να προσπαθείτε, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να μείνετε έγκυος. Και σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν *πολλά* που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας. Αυτοί είναι οι κύριοι λόγοι που δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος αμέσως καθώς και οι τρόποι για να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας:
1. Ο κύκλος και η ωορρηξία σας μπορεί να είναι ακανόνιστοι.
Το να μείνετε έγκυος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ύπαρξη ενός τακτικού εμμηνορροϊκού κύκλου, περίπου κάθε 21 έως 35 ημέρες. Κατά τη διάρκεια της φάσης της ωορρηξίας του μηνιαίου κύκλου σας, η ωοθήκη απελευθερώνει ένα ωάριο που μπορεί ενδεχομένως να γονιμοποιηθεί. Αλλά το παράθυρο είναι σύντομο για τη γονιμοποίηση και πρέπει να έχετε ωορρηξία για να μπορέσετε να μείνετε έγκυος. Όταν γίνει ωορρηξία, το ωάριο θα επιβιώσει έως και 24 ώρες πριν κλείσει το «παράθυρο σύλληψης» μέχρι τον επόμενο κύκλο. Υπάρχουν μερικοί βαθύτεροι λόγοι για τους οποίους ο κύκλος σας, και επομένως η ωορρηξία σας, μπορεί να είναι ακανόνιστοι. Θα μπορούσαν να προκαλούν δυσκολία στη γονιμοποίηση καταστάσεις όπως προβλήματα από το θυρεοειδή σας, Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΚΩ), άγχος ή αυξημένο ή ελαττωμένο βάρος. Ίσως μπορέσετε να επαναφέρετε την ωορρηξία σας σε καλό δρόμο με μια υγιεινή διατροφή γεμάτη φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιή λίπη (σκεφτείτε τον σολομό και το αβοκάντο), καθώς και με τακτική άσκηση και περιορίζοντας την κατανάλωση αλκοόλ και υπερβολικής καφεΐνης. Και αν μπορείτε να διατηρήσετε το άγχος σας υπό έλεγχο και να αφιερώνετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας, κάντε το.
2. Η ηλικία σας θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας.
Αυτό μάλλον δεν είναι είδηση για κανέναν, αλλά όσο νεότερη είστε, τόσο πιο εύκολο είναι να μείνετε έγκυος. «Ενώ δεν υπάρχει μια ενιαία ηλικία όπου όλες οι γυναίκες θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας, η προσφορά και η ποιότητα των ωαρίων τείνουν να μειώνονται πιο γρήγορα μετά την ηλικία των 35 ετών. Δεν μπορείτε πραγματικά να κάνετε τίποτα για να αλλάξετε την ηλικία που είστε όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή για να κάνετε ένα μωρό. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να ξανασκεφτείτε πώς ακριβώς θα μείνετε έγκυος, εάν δυσκολεύεστε να το κάνετε στην ηλικία σας και προσπαθείτε για περίπου ένα χρόνο ήδη. Επιπλέον, θα μπορούσατε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να έχετε μια συνομιλία με τον γυναικολόγο σας σχετικά με την κατάψυξη ωαρίων ή εμβρύων ή να εξετάσετε μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης.
3. Δεν έχετε υγιές βάρος.
Το να είστε υπέρβαρη ή λιποβαρής μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να συλλάβετε επειδή μπορεί να αλλάξει τα μοτίβα της ωορρηξίας σας. Το ΣΠΚΩ (περισσότερα για αυτό αργότερα) συνδέεται συνήθως με την παχυσαρκία επειδή επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει την ινσουλίνη. Συμβάλλει επίσης στην ακανόνιστη ωορρηξία. Το χαμηλό σωματικό βάρος μπορεί επίσης να προκαλέσει ακανόνιστους κύκλου. Για αυτούς τους λόγους, είναι σημαντικό να διατηρείτε ένα υγιές βάρος. Για τις γυναίκες που είναι παχύσαρκες ή υπέρβαρες, η απώλεια μόλις 5 έως 10 τοις εκατό του βάρους τους μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην ικανότητά τους να μείνουν έγκυες.
4. Η υπογονιμότητα του συντρόφου σας μπορεί να βλάψει τις πιθανότητές σας.
Οι άνδρες μπορεί να έχουν θέματα με τη γονιμότητα λόγω ορμονικών ή γενετικών λόγων ή περιβαλλοντικών παραγόντων. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, από πρόβλημα στις ορμόνες που δίνουν το σήμα από την υπόφυση του εγκεφάλου στους όρχεις, ως απόφραξη στους όρχεις ή έκθεση σε τοξίνες και χημικές ουσίες, όπως BPA (σε πλαστικό), αλκοόλ ή φάρμακα, που προκαλεί δυσκολία στον σύντροφό σας. Άλλες φορές μπορεί να είναι κάποιο ανατομικό ή λειτουργικό θέμα. Ο ευκολότερος τρόπος για να φτάσετε στην ουσία του ζητήματος είναι να ζητήσετε από τον γιατρό του συντρόφου σας να κάνει μια ανάλυση σπέρματος για να μελετήσει τα πάντα, από τον αριθμό των σπερματοζωαρίων μέχρι το σχήμα και την κινητικότητα τους. Επιπλέον, μια εξέταση σε ουρολόγο θα ήταν ωφέλιμη για να διερευνηθούν όλες οι πιθανές αιτίες του προβλήματος. Όσον αφορά τον τρόπο ζωής, οι ειδικοί συνιστούν μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση, τη διακοπή του καπνίσματος και του ατμίσματος και την καθημερινή λήψη πολυβιταμινών/ αντιοξειδωτικών για τους άνδρες.
5. Η ενδομητρίωση μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα γονιμότητας.
Η ενδομητρίωση – μια κατάσταση κατά την οποία ο ενδομητρικός ιστός, ο οποίος θα πρέπει να αναπτύσσεται μέσα στη μήτρα, αναπτύσσεται έξω από αυτήν σε μέρη όπως οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες και αλλού στην πυελική κοιλότητα – όχι μόνο είναι απίστευτα επώδυνη, αλλά μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας για εγκυμοσύνη. Η ενδομητρίωση προκαλεί φλεγμονή και πόνο όταν ο ιστός διασπάται κάθε μήνα, αλλά δεν μπορεί να αποστραγγιστεί από το σώμα και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει ουλώδη ιστό και συμφύσεις που επηρεάζουν τη γονιμότητα, όπως απόφραξη των σαλπίγγων. Οι γυναίκες με ενδομητρίωση συνήθως αντιμετωπίζουν υπογονιμότητα σε περίπου 30 έως 50 τοις εκατό των περιπτώσεων, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής.
Δεν είναι καθόλου αδύνατο να μείνετε έγκυος φυσικά εάν έχετε ενδομητρίωση, αλλά συχνά προκαλεί έντονο πόνο τόσο κατά τη διάρκεια της περιόδου όσο και κατά τη διάρκεια του σεξ. Μπορείτε να αφαιρέσετε τις εστίες ενδομητρίωσης χειρουργικά, αλλά μπορεί επίσης να χρειαστεί να στραφείτε σε εξωσωματική γονιμοποίηση ή άλλους τρόπους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για να αποκτήσετε μωρό. Ο γιατρός σας μπορεί να σας καθοδηγήσει σε αυτό. Η σύγχρονη τάση στην ενδομητρίωση είναι να αποφεύγουμε, όσο το δυνατόν, τα αχρείαστα χειρουργεία που μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό στη γονιμότητα, παρά καλό.
6. Θα μπορούσατε να έχετε φραγμένες σάλπιγγες.
Μια φραγμένη (βουλωμένη) σάλπιγγα μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενδομητρίωσης ή άλλου ουλώδους ιστού ή συμφύσεων. Σε αυτή την περίπτωση, το ωάριο δεν μπορεί να κατέβει στη μήτρα για να γονιμοποιηθεί. Μερικές φορές, θα χρειαστεί να γίνει μια εξέταση που ονομάζεται υστεροσαλπιγγογραφία. Σε αυτή την εξέταση εγχύεται μια ουσία μέσω του τραχήλου της μήτρας και έξω από τις σάλπιγγες, για να δούμε εάν οι σάλπιγγες σας είναι φραγμένες ή ανοικτές, Αυτή η διαδικασία μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στο άνοιγμα των σαλπίγγων. Παλαιότερα, συνήθως, γινόταν προσπάθεια με χειρουργική λαπαροσκόπηση για να ανοίξουν οι σάλπιγγες, αν και φαίνεται πλέον ότι καλύτερα είναι τα αποτελέσματα με μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης.
7. Μπορεί να έχετε ΣΠΚΩ.
Υπάρχει περίπτωση να έχετε μια ενδοκρινική διαταραχή που ονομάζεται σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΚΩ, στα Αγγλικά PCOS). Στην πραγματικότητα, περίπου μία στις 10 γυναίκες το έχει και τείνει να επηρεάζει την κανονική ωορρηξία. Στις γυναίκες με ΣΠΚΩ, οι ορμόνες που απαιτούνται για την πλήρη ωρίμανση ενός ωαρίου δεν υπάρχουν, εμποδίζοντας την ωορρηξία και προκαλώντας το σχηματισμό κύστεων στις ωοθήκες. Μπορεί να παρατηρήσετε συμπτώματα όπως ανώμαλη τριχοφυΐα, ακμή, υπερβολικό βάρος, κατάθλιψη και υψηλή αρτηριακή πίεση, μεταξύ άλλων, που θα σημαίνουν PCOS. Όπως και η ενδομητρίωση, το ΣΠΚΩ μπορεί να μην σας εμποδίσει να μείνετε έγκυος, αλλά πιθανότατα θα επηρεάσει την ωορρηξία σας. Εάν έχετε ΣΠΚΩ, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη λήψη φαρμάκων για τη βελτίωση της ωορρηξίας και πιθανώς τη χρήση άλλων θεραπειών.
8. Έχετε μια υποκείμενη ιατρική πάθηση.
Μπορεί να έχετε άλλα προβλήματα υγείας που δυσκολεύουν την εγκυμοσύνη. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία αυτοάνοσων ασθενειών και ορισμένες, όπως ο λύκος, μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα διακόπτοντας τους εμμηνορροϊκούς κύκλους και την ωορρηξία. Μια προηγούμενη διάγνωση ΣΜΝ, όπως η γονόρροια ή τα χλαμύδια, θα μπορούσε να οδηγήσει σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, μια άλλη πιθανή αιτία απόφραξης των σαλπίγγων. Διάφορα φάρμακα, όπως αυτά για το άγχος και την κατάθλιψη, θα μπορούσαν επίσης να έχουν επίδραση στη γονιμότητα επειδή επηρεάζουν τις ορμόνες σας – αλλά μιλήστε με το γιατρό σας πριν σταματήσετε να παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο.
9. Μπορεί να έχετε ινομυώματα της μήτρας.
Μια άλλη πιθανή (μερικές φορές επώδυνη) αιτία προβλημάτων υπογονιμότητας είναι τα ινομυώματα της μήτρας. Ουσιαστικά, είναι καλοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται μέσα στη μήτρα. Δεν επηρεάζουν όλα τα ινομυώματα τη γονιμότητα. Δείτε >ΕΔΩ< περισσότερες πληροφορίες. Εάν βρίσκονται στην εσωτερική κοιλότητα της μήτρας, μπορούν να αποτρέψουν την εμφύτευση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου στο τοίχωμα της μήτρας. Εάν έχετε ινομυώματα της μήτρας, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μια εξέταση υστεροσαλπιγγογραφίας καθώς και ένα υπερηχογράφημα για να δει αν θα επηρεάσουν τη γονιμοποίηση και την εμφύτευση. Μπορούν επίσης να αφαιρεθούν χειρουργικά.
10. Μόλις σταματήσατε τα αντισυλληπτικά χάπια και το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί.
Μόλις αποφασίσετε να προσπαθήσετε για ένα μωρό και σταματήσατε το αντισυλληπτικό χάπι, η εγκυμοσύνη δεν έρχεται συνήθως αυτόματα (αν και μπορείτε να μείνετε έγκυος μόλις δύο εβδομάδες μετά τη διακοπή των αντισυλληπτικών). Το να θα μείνετε έγκυος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ύπαρξη ενός τακτικού εμμηνορροϊκού κύκλου, περίπου κάθε 21 έως 35 ημέρες. Ορισμένες γυναίκες χρειάζονται μερικούς μήνες για να αρχίσουν να έχουν ωορρηξία αφού σταματήσουν το χάπι. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να δώσετε χρόνο στο σώμα σας. Ωστόσο, αν πλησιάζει ένας χρόνος και εξακολουθείτε να μην έχετε τύχη μετά τη διακοπή του αντισυλληπτικού χαπιού, τότε ίσως είναι καιρός να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
11. Το σώμα σας βρίσκεται υπό υπερβολικό στρες.
Μην παραγνωρίζετε το γεγονός ότι το άγχος είναι σημαντικός παράγοντας στην επίτευξη εγκυμοσύνης. Η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, μπορεί να απορυθμίσει όλες τις άλλες ορμόνες, κάτι που (το μαντέψατε) μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην κανονική ωορρηξία ή την περίοδό σας. Η διαχείριση του χρόνιου στρες μέσω πρακτικών χαλάρωσης του εαυτού σας (διαφορετικά πράγματα δουλεύουν για διαφορετικούς ανθρώπους!) ή πρακτικών όπως η γιόγκα, ο βελονισμός και το μασάζ, μπορεί να βοηθήσει. Και είναι πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις, αλλά το να αγχώνεστε για τη διαδικασία της εγκυμοσύνης δεν θα βοηθήσει καθόλου τις πιθανότητες να το πετύχετε!
12. Δεν προσπαθείτε για αρκετό καιρό- ή την κατάλληλη στιγμή.
Εάν έχετε προσπαθήσει μόνο για έναν ή δύο μήνες χωρίς να πετύχετε εγκυμοσύνη, μην υποθέσετε ότι έχετε πρόβλημα υπογονιμότητας ακόμα. Γενικά, η υπογονιμότητα ορίζεται ως η αδυναμία να μείνεις έγκυος μετά από ένα χρόνο τακτικής σεξουαλικής επαφής χωρίς προστασία (που σημαίνει να κάνεις τακτικό σεξ τουλάχιστον κάθε δεύτερη μέρα γύρω από τις μέρες ωορρηξίας). Επίσης, αυτό εξαρτάται και από την ηλικία σας. Για γυναίκες κάτω των 35 ετών, περιμένετε για περίπου ένα χρόνο προσπάθειας προτού λάβετε ιατρική συμβουλή. Αλλά αν είστε άνω των 35 ετών, αναζητήστε το γιατρό σας μετά από έξι μήνες για να μην χάνετε καθόλου χρόνο. Αν είστε πάνω από 40, καλύτερα να μιλήσουμε άμεσα, με το που ξεκινάτε τις προσπάθειες σας.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας.
Επιλέξτε μια ισορροπημένη διατροφή.
Το βάρος σας θα πρέπει να είναι υγιές για να μείνετε έγκυος και η διατροφή συμβάλλει πολύ σε αυτό. Συνιστάται μια δίαιτα βασισμένη σε ποιοτικά συστατικά, με πολλά λαχανικά και φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχη πρωτεΐνη και υγιή λίπη. Τώρα είναι η ώρα να καταργήσετε και τις κακές συνήθειες, όπως η υπερβολική κατανάλωση γλυκών και επεξεργασμένων τροφίμων. Και οι συνήθειές σας στο ποτό κάνουν τη διαφορά: Προσπαθήστε να περιορίσετε την καφεΐνη και να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ σε όχι περισσότερα από δύο ποτά την εβδομάδα. Αποφύγετε επίσης το κάπνισμα.
Ασκηθείτε τακτικά και προσπαθήστε να καταπολεμήσετε το στρες.
Για να διατηρήσετε τα επίπεδα άγχους χαμηλά και τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος υψηλότερες, κάντε ό,τι μπορείτε για να χαλαρώσετε και να κρατήσετε τον εαυτό σας στο επίκεντρο, είτε είναι διαλογισμός, γιόγκα ή κάποιος συνδυασμός των δύο, μαζί με τακτική άσκηση. Προσοχή να μην ασκείστε ξαφνικά περισσότερο από ό,τι έχετε συνηθίσει εάν έχετε ήδη έναν υγιή Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακανόνιστες περιόδους και απώλεια βάρους σε ορισμένες περιπτώσεις.
Κάντε τακτικά τεστ ωορρηξίας στο σπίτι.
Ένα τεστ πρόβλεψης ωορρηξίας είναι συνήθως ακριβές και απλό στη χρήση. Αυτά τα τεστ μπορούν να σας βοηθήσουν να προγραμματίσετε τις επαφές γύρω από την φάση που θα συμβεί η ωορρηξία σας. Αν δείτε ότι δεν έχετε ωορρηξία, επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε τους λόγους που μπορεί να συμβαίνει αυτό καθώς και για τις πιθανές θεραπείες που θα χρειαστούν για να επανέλθει η κανονικότητα στον κύκλο σας. Προβλήματα υγείας, χρόνιο στρες και κάποια φάρμακα που μπορεί να παίρνετε μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχή της ωορρηξίας και να ρίχνουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.
Χρησιμοποιήστε λιπαντικό φιλικό προς το σπέρμα.
Με όλη αυτή την προσπάθεια, μπορεί να χρειαστείτε κάποια βοήθεια με τη λίπανση. Ειδικά αν δεν είστε από τα ζευγάρια που έχουν τακτικές επαφές ή ο τρόπος ζωής και το άγχος για τη γονιμοποίηση σας καταβάλλει, μπορεί η περιοχή να είναι πιο στεγνή και η επαφή να προκαλεί ενοχλήσεις.Επειδή πολλά λιπαντικά είναι σπερματοκτόνα, αναζητήστε κάποιο φιλικό προς το σπέρμα λιπαντικό. Ενδεικτικά, μια αναζήτηση >ΕΔΩ< ή >ΕΔΩ< μπορεί να σας βοηθήσει.
Πάρτε συμπληρώματα για την τόνωση της γονιμότητας με τον σύντροφό σας.
Μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία είναι σημαντική για τη γονιμότητα. Σε περιπτώσεις που αυτό δεν μπορεί να γίνει, σκεφτείτε συμπληρώματα διατροφής.
Είναι βασικό για τις γυναίκες να αρχίσουν να παίρνουν προγεννητικές βιταμίνες που περιέχουν φολικό οξύ (400 μg) για την πρόληψη γενετικών ανωμαλιών, αλλά το φολικό οξύ μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για την υγεία του σπέρματος, σύμφωνα με μερικούς ουρολόγους. Επιπλέον, συνιστάται η πρόσληψη 200 mg ημερησίως του ενζύμου CoQ10 και 1.000 mg ιχθυελαίου στους άνδρες για την ενίσχυση της ποιότητας του σπέρματος. Το ιχθυέλαιο είναι επίσης μια καλή ιδέα για τις γυναίκες να λαμβάνουν, επίσης, για να βεβαιωθούν ότι έχουν αρκετά λιπαρά οξέα στη διατροφή τους (αν δεν τα προσλαμβάνουν από τη διατροφή).
Αρκετές φορές οι ουρολόγοι ενισχύουν το σπέρμα με αντιοξειδωτικά συμπληρώματα για τη βελτίωση των παραμέτρων. Στις γυναίκες, τα αντίστοιχα βοηθήματα δεν είναι σαφές αν κάνουν διαφορά. Σε μια πρόσφατη μελέτη της βάσης δεδομένων Cochrane, διαπιστώθηκε ότι η πρόσληψη τέτοιων σκευασμάτων από υπογόνιμες γυναίκες οδήγησε σε αύξηση των πιθανοτήτων για εγκυμοσύνη (επιπλέον 20- 80%), αλλά οι ερευνητές στηλίτευσαν το πολύ χαμηλό επίπεδο ποιότητας των συγκεκριμένων ερευνών. Τα συμπεράσματα (στα Αγγλικά) είναι >ΕΔΩ<
Το συμπέρασμα:
Υπάρχουν τόσοι πολλοί πιθανοί παράγοντες πίσω από τα ζητήματα γονιμότητας, οπότε μην διστάσετε να αναφέρετε τις ανησυχίες σας στον μαιευτήρα σας εάν προσπαθείτε και δεν μένετε έγκυος. Στο τέλος, θα τα καταφέρετε!