Θανάσης Μουσιώλης's blog

ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΣΕΣ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ: Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα [2021]

Τι είναι οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις (recurrent UTIs);

Οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις ειναι η επανεμφάνιση επεισοδίων απλών και/ ή επιπλεγμένων ουρολοιμώξεων, με συχνότητα τουλάχιστον 3 επεισόδια μέσα σε ένα χρόνο ή δύο επεισόδια μέσα σε 6 μήνες.Συμπεριλαμβάνονται τόσο οι κυστίτιδες όσο και ο πυελονεφρίτιδες. Εμείς θα ασχοληθούμε με τις κυστίτιδες, οι υποτροπιάζουσες πυελονεφρίτιδες χρειάζονται αναλυτικότερο έλεγχο για να διαπιστωθεί η αιτιολογία τους. “Απλή” είναι μια ουρολοίμωξη όταν δεν υπάρχει υποκείμενη παθολογία από το ουροποιητικό σύστημα, “επιπλεγμένη” όταν συνυπάρχουν παθολογικοί παράγοντες, ανατομικές ανωμαλίες ή υποκείμενα νοσήματα. 

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα στην εγκυμοσύνη;

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι, όπως άλλωστε και υποδηλώνει ο όρος, ένας σωλήνας, ένα πέρασμα δηλαδή στον καρπό, εκ του οποίου διέρχονται οι τένοντες των μυών, που κάμπτουν τα δάκτυλα και το μέσο νεύρο, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη νεύρωση της παλαμιαίας επιφάνειας του αντίχειρα, του δείκτη, του μέσου και του μισού παράμεσου. Το «δάπεδο» του σωλήνα αυτού ορίζεται από τα οστά του καρπού, ενώ η «οροφή» του από μία ταινία ελαστικού ιστού, που ονομάζεται εγκάρσιος καρπιαίος σύνδεσμος

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα κάνει κατακρατήσεις υγρών που συχνά προκαλούν πρήξιμο (οίδημα) στα άκρα (χέρια και πόδια). Σε μερικές έγκυες, αυτές οι κατακρατήσεις στην περιοχή του καρπού συμπιέζουν τα νεύρα που περνάνε από τον καρπιαίο σωλήνα και αυτό προκαλεί αλλαγή στην αίσθηση στο χέρι και στα δάκτυλα.

Είναι πιο συχνό σε έγκυες με αυξημένο βάρος ή με αυξημένες κατακρατήσεις (πχ από υπερβολική κατανάλωση αλατιού).

ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΟ ΤΕΣΤ ΠΑΠ: ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αντιπροσωπεύει τον 4ο συχνότερο καρκίνο για τις Ελληνίδες μεταξύ 15- 44 ετών. Περίπου 700 γυναίκες κάθε χρόνο θα έρθουν αντιμέτωπες με αυτή την κακοήθεια και περίπου 270 από αυτές θα χάσουν τη μάχη. Είναι διαπιστωμένο ότι η αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι η επιμένουσα μόλυνση από κάποιον ογκογόνο τύπο του ιού HPV. Από όλους του ογκογόνους τύπους, οι τύποι 16 και 18 εμφανίζονται σε περίπου 52% των περιπτώσεων κακοήθειας.

ΕΠΕΤΕΙΟΣ 5 ΧΡΟΝΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Είναι συγκινητικό ότι κλείνουμε πλέον τα 5 χρόνια λειτουργίας του Ιατρείου! Η μεγάλη σας ανταπόκριση όλα αυτά τα χρόνια ήταν ο στυλοβάτης μας, η έμπνευσή μας και ο καθοδηγητής για να συνεχίσουμε έτσι και για τα επόμενα χρόνια!

ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ: Περιορισμοί της τεχνολογίας του ΝΙΡΤ (Μη επεμβατικού προγεννητικού ελέγχου- Non Invasive Prenatal Testing)

Εδώ και περίπου μια δεκαετία, στα πλαίσια του προγεννητικού ελέγχου, έχουμε τη δυνατότητα του μη επεμβατικού προγεννητικού ελέγχου. Συνοπτικά, μπορούμε με μια αιμοληψία από τη μητέρα να ανιχνεύσουμε χρωμοσωμικές και άλλες γονιδιακές ανωμαλίες του εμβρύου. Αυτό είναι δυνατόν γιατί μέσα στο αίμα της μητέρα κυκλοφορεί λίγο από το γενετικό υλικό (DNA)του μωρού.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ: In Situ Πορογενής Καρκίνος Μαστού σε νεαρή γυναίκα

Το Ιατρείο Μαστού ξεκίνησε με την ελπίδα περισσότερες γυναίκες να φτάσουν σε έγκαιρη διάγνωση και γρήγορη αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων των μαστών τους. Τις περισσότερες φορές, η εξέταση είναι καθησυχαστική και η γυναίκα επιστρέφει στη ζωή της χωρίς περαιτέρω ενέργειες.

ΣΧΙΣΤΙΕΣ ΧΕΙΛΟΥΣ- ΥΠΕΡΩΑΣ (λαγόχειλο- λυκόστομα)

Τι είναι οι σχιστίες;
Είναι ένα κενό που δημιουργείται κατά την κατασκευή του προσώπου και μπορεί να επηρεάσει το άνω χείλος και/ ή την οροφή του στόματος (υπερώα). Είναι εμφανής ήδη από τη γέννηση του μωρού.

Location

Greece
GR

"Στο σπίτι με τον βασανιστή μου"

Σε μια πόλη της Γαλλίας, λίγες μέρες πριν, μια γυναίκα πήγε σε ένα φαρμακείο και ζήτησε τη “μάσκα 19”. Λίγες ώρες μετά, ο σύζυγός της συνελήφθη από τη Γαλλική αστυνομία. Η γυναίκα δεν έψαχνε κάποιο προϊόν αλλά είχε χρησιμοποιήσει έναν κωδικό (μια κίνηση που είχε ξεκινήσει από την Ισπανία) για να ενημερώσει για την κατάστασή της και να ζητήσει βοήθεια. Ήταν θύμα κακοποίησης από το σύζυγό της.

ΕΓΚΥΕΣ ΚΑΙ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19. Οδηγίες του Αμερικάνικου κέντρου ελέγχου των λοιμώξεων (CDC)

 Infographic coronavirus

Έγκυες και κορονοϊός

E: Είναι οι έγκυες πιο ευάλωτες στη μόλυνση ή σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια, επιπλοκές ή θάνατο από τον κορονοϊό COVID-19, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό;

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ: Επείγουσα περίδεση τραχήλου

Ο τράχηλος είναι το κομμάτι εκείνο της μήτρας που επιτρέπει στο έμβρυο να παραμείνει μέσα στη μήτρα για όλο το χρονικό διάστημα μιας εγκυμοσύνης. Η σύστασή του είναι σκληρή και μαλακώνει μόνο όταν ξεκινήσει ο τοκετός ή αν επιδράσουμε με φάρμακα πρόκλησης τοκετού (προσταγλανδίνες).

Pages