Θανάσης Μουσιώλης's blog

ΟΞΕΙΕΣ & ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΣΕΣ ΚΥΣΤΙΤΙΔΕΣ. ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ;

Τι είναι η κυστίτιδα;

Η κυστίτιδα είναι η φλεγμονή της ουροδόχου κύστης που συνήθως προκαλείται από μια μόλυνση από κάποιο μικρόβιο. Το συχνότερο μικρόβιο είναι το κολοβακτηρίδιο E. Coli. Είναι μια πολύ συχνή ουρολοίμωξη, ειδικά στις γυναίκες. Τις περισσότερες φορές δεν δημιουργεί επιπλοκές και σοβαρά προβλήματα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να περάσει από μόνη της σε λίγες μέρες.

Τι είναι οι υποτροπιάζουσες κυστίτιδες;

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δεχόμαστε είναι για το πως πρέπει να γίνεται η περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής. Η περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων της γυναίκας (αιδοίο) είναι εκτεθειμένη σε διάφορους χημικούς, μικροβιακούς και μηχανικούς παράγοντες που μπορεί να δημιουργήσουν ενοχλήσεις.

Υπάρχουν πολλές πληροφορίες στο Διαδίκτυο, ανταλλαγές απόψεων μεταξύ γυναικών, συνήθειες που μάθαμε από τις μητέρες μας που πολλές φορές είναι αλληλοσυγκρουόμενες, αντιφατικές και προκαλούν σύγχυση.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ: ΧΟΛΟΣΤΑΣΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Πρόσφατα, αντιμετωπίσαμε στο Ιατρείο ένα περιστατικό χολόστασης της εγκυμοσύνης. Πρόκειται για έγκυο γυναίκα στο δεύτερο της παιδί. Στο προηγούμενο, είχε εμφανίσει επίσης μια ήπια μορφή της χολόστασης για την οποία δεν χρειάστηκε κάποια παρέμβαση. Στην τωρινή εγκυμοσύνη, η διαταραχή εμφανίστηκε από την 30η εβδομάδα περίπου και χρειάστηκε θεραπεία για να διορθώσουμε την κατάσταση.

Τι είναι η χολόσταση της εγκυμοσύνης;

ΥΠΟΚΛΙΝΙΚΟΣ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ & ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

Τι είναι ο υποκλινικός υποθυρεοειδισμός;
Ο θυρεοειδής αδένας δέχεται εντολή από την TSH να παράξει τις θυρεοειδικές ορμόνες (Τ3 και Τ4). Αν η τιμή της TSH σας είναι ανεβασμένη και η τιμή της ελεύθερης Τ4 (free-T4, fT4) είναι φυσιολογική, τότε έχετε υποκλινικό υποθυρεοειδισμό. Τα άνω όρια της TSH είναι (ανάλογα με το εργαστήριο) στα 4,0- 5,0 mIU/ L.

Ποια είνα τα φυσιολογικά όρια της TSH;
Στο θέμα αυτό δεν υπάρχει ομοφωνία και ακόμα το θέμα συζητείται. Σε γενικές γραμμές:

Ενημερωτική εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα "συγγενών καρδιοπαθειών". 14/2/2018

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τις «Συγγενείς καρδιοπάθειες» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου στα Τρίκαλα. Πρόκειται για διοργάνωση του Δήμου Τρικκαίων με συνδιοργανωτή, τον Ιατρικό Σύλλογο Τρικάλων. Το εξαιρετικά σοβαρό αυτό θέμα που απασχολεί οικογένειες και μικρά παιδιά,  συζητηθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων toy Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων. Μιλήσαμε οι:
– Καλτσάς Θωμάς, Καρδιολόγος – Παιδοκαρδιολόγος
– Dr. Αθανάσιος Μουσιώλης, Γυναικολόγος Μαιευτήρας (Εξειδίκευση στον προγεννητικό έλεγχο)

Ενημερωτική εκδήλωση για Ιατρικά θέματα που αφορούν τη γυναίκα, 28/ 1/ 2018

Την Κυριακή 28/1/2018 ήμουν προσκεκλημένος ομιλητής από το Δήμο Τρικκαίων με συνδιοργανωτές το Σύλλογο Γυναικών Αμπελακίων και την ομάδα εθελοντισμού Τρικάλων "e- θέλω-ντες". Το θέμα της δικής μου ομιλίας ήταν η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στην εποχή των εμβολίων για τον ιό HPV. Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την ομιλία κάνοντας κλικ >ΕΔΩ<.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Βοηθάει η μέτρηση της ΑΜΗ στην πρόβλεψη της γονιμότητας;

Η ΑΜΗ (Anti Mullerian Hormone, Αντιμυλλέρια ορμόνη), είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα ωοθυλάκια (τα αυγά) της ωοθήκης. Την μετράμε σαν ένα τρόπο για να υπολογίσουμε τα αποθέματα της ωοθήκης. Υψηλές τιμές συνδυάζονται με υψηλή γονιμότητα, μεσαίες με ενδιάμεση και αν υπάρχουν χαμηλές τιμές τότε συμπεραίνουμε οτι η γονιμότητα της γυναίκας είναι προβληματική. Παρομοίως, η τιμή της FSH (μιας άλλης ορμόνης που ρόλος της είναι να διεγείρει την ωοθήκη) υποδηλώνει το πόσο εύκολα κινητοποιούνται τα ωοθυλάκια της ωοθήκης.

ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ: Σκελετική ανωμαλία εμβρύου στο 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Ο προγεννητικός έλεγχος του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε ποσοστό περίπου 95% οδηγεί σε φυσιολογικά αποτελέσματα ή στη διαπίστωση μικρών "ατελειών" που δεν θα επηρεάσουν την μετέπειτα ζωή του μωρού. Πολύ σπάνια, συναντούμε σοβαρές αναπηρίες ή γενετικές ανωμαλίες που απαιτούν σκέψη προτού ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.

Ο Οκτώβριος είναι μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού;

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος των γυναικών μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Για τις γυναίκες που δεν καπνίζουν, ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός. Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στις 9 γυναίκες θα διαγνωστούν με καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Μετφορμίνη και εγκυμοσύνη, ποιές γυναίκες μπορούν να βοηθηθούν;

Πρόσφατα εκδόθηκαν από το Βρεττανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (RCOG) οι αναθεωρημένες οδηγίες σχετικά με τη χρήση της μετφορμίνης στις γυναίκες που επιθυμούν εγκυμοσύνη.

Pages