ΕΞΑΡΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑΣ. ΜΑΘΕΤΕ ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΤΕ

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται Πανελλαδικά έξαρση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας.Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που προκαλείται από πολλούς ιούς, όπως οι νοροϊοί, οι ροταϊοί (υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο) και οι αδενοϊοί. Τα κύρια συμπτώματα είναι οι διάρροιες (συνήθως υδαρείς) και οι έμετοι, καθώς και ναυτία, πόνος, κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, κόπωση, ρίγη και πιο σπάνια πυρετός.

Η ταλαιπωρία του ασθενούς μπορεί να διαρκέσει από μία έως 10 ημέρες και τα συμπτώματα διαρκούν 24-48 ώρες. Να σημειωθεί ότι η γαστρεντερίτιδα χρειάζεται ιδιαίτερη παρακολούθηση για τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους, τους ανοσοκατεσταλμένους, καθώς σε αυτές τις ομάδες εντείνεται ο κίνδυνος της αφυδάτωσης και μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία. Για να μειωθεί η μετάδοση πρέπει να τηρούνται βασικοί κανόνες υγιεινής στο σπίτι και στον χώρο εργασίας (συχνό και καλό πλύσιμο χεριών, αερισμός των χώρων κ.τ.λ.).

Το ΚΕΕΛΠΝΟ εξέδωσε σχετικές οδηγίες τις οποίες μπορείτε να βρείτε >ΕΔΩ<.

Σε γενικές γραμμές, πρέπει να γνωρίζουμε ότι για να μειώσουμε την πιθανότητα νόσησης από ιογενή γαστρεντερίτιδα θα πρέπει:

 

Α) Να τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής:

Πλένουμε συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ειδικά:

 

Πριν

Μετά

την κατανάλωση φαγητού

τη χρήση της τουαλέτας/ αλλαγή πάνας

την προετοιμασία φαγητού

το χειρισμό μολυσματικού υλικού (εμέσματα ή κόπρανα)

το χειρισμό τροφίμων

το χειρισμό μολυσμένων, με εμέσματα ή διαρροϊκά κόπρανα, κλινοσκεπασμάτων, ρούχων, εσωρούχων, πετσετών

 

την επαφή με κάποιον που έχει συμπτώματα γαστρεντερίτιδας

 

το χειρισμό τροφίμων

 

Σημειώνεται ότι οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν ώστε και τα παιδιά της οικογένειας να κάνουν το ίδιο.

 • Καθαρίζουμε σχολαστικά τις επιφάνειες που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία των τροφίμων καθώς και τα οικιακά σκεύη με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού
 • Χρησιμοποιούμε οικιακή χλωρίνη για το καθάρισμα της κουζίνας και της τουαλέτας του σπιτιού
 • Αποφεύγουμε τη χρήση σκευών (ποτήρια, πιάτα, κ.ά.) και άλλων προσωπικών αντικειμένων από κοινού με άλλα άτομα

Β) Να καταναλώνουμε όσο το δυνατόν ασφαλή τρόφιμα και νερό (δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα μολυσμένα τρόφιμα μπορεί να έχουν φυσιολογική όψη και οσμή):

 • Καλό πλύσιμο των τροφίμων, πριν την κατανάλωσή τους και πριν το μαγείρεμα
 • Χρήση ασφαλούς νερού (γνωστής προέλευσης) για πόση και για μαγείρεμα
 • Μαγείρεμα των οστρακοειδών πριν την κατανάλωσή τους

 

Τι μπορεί να κάνει κανείς όταν νοσεί από ιογενή γαστρεντερίτιδα για να μην μεταδώσει το νόσημα στα άτομα του περιβάλλοντός του;

 • Όταν κάποιος νοσεί από ιογενή γαστρεντερίτιδα, θα πρέπει για όσο διαρκούν τα συμπτώματά του και για διάστημα 48 ωρών μετά την υποχώρησή τους:
  • Να μην συμμετέχει στην προετοιμασία του φαγητού ή στην παροχή φροντίδας υγείας σε άλλα άτομα και να περιορίσει την άμεση επαφή με τους οικείους του
  • Να απέχει από τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο (είτε είναι μαθητής, είτε εργάζεται εκεί)
  • Να αποφεύγει την επίσκεψη σε χώρους όπως νοσοκομεία, γηροκομεία ή άλλα ιδρύματα, όπου φιλοξενούνται άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες
  • Να μην συμμετέχει σε δραστηριότητες, όπως κολύμβηση σε πισίνα, επίσκεψη σε σπα, ομαδικά αθλήματα.

 

Ειδικά για τις εγκύους,

Σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας η έγκυος και το μωρό μπορεί να κινδυνεύσουν μόνο αν οι διάρροιες και οι εμετοί είναι πάρα πολλοί και οδηγούν σε αφυδάτωση και ηλεκτρολυτικές διαταραχές, Αν η γυναίκα δεν μπορεί να πίνει και να κρατά τουλάχιστον 2 λίτρα νερό τη μέρα και αν έχει συμπτώματα αφυδάτωσης, όπως ζάλη, ξηροστομία, πυρετό και αδυναμία, ενδείκνυται η εισαγωγή στο μαιευτήριο για ενδοφλεβική χορήγηση υγρών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ενδείκνυνται και αντιεμετικά φάρμακα. Η αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας περιλαμβάνει και δίαιτα, καθώς και την περαιτέρω διερεύνηση με εργαστηριακές εξετάσεις και καλλιέργειες κοπράνων αν υπάρχει υποψία μικροβιακής γραστρεντερίτιδας.

 

Φαρμακευτική αντιμετώπιση με αντιεμετικά και αντιδιαρροϊκά συνιστάται σε περιπτώσεις με πολλούς εμετούς και διάρροιες και πάντα σε συννενόηση με τον Γιατρό σας. Η δίαιτα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να μην ερεθίζει το γαστρεντερικό σύστημα. Συνιστάται τσάι με φρυγανιά, ελαφριές σούπες, ρύζι λαπάς. Σε περιπτώσεις με περισσότερους εμετούς και διάρροιες, υπάρχουν και έτοιμα σκευάσματα με ηλεκτρολύτες (ALMORA). Βασικά, χρειάζεται υπομονή ώστε η ίωση να κάνει τον κύκλο της. Μην ξεχνάτε ότι όσο και έντονα να είναι τα συμπτώματα, σε λίγες μέρες περνάνε από μόνα τους.