Ιστολόγια

Ενημερωτική εκδήλωση για Ιατρικά θέματα που αφορούν τη γυναίκα, 28/ 1/ 2018

Την Κυριακή 28/1/2018 ήμουν προσκεκλημένος ομιλητής από το Δήμο Τρικκαίων με συνδιοργανωτές το Σύλλογο Γυναικών Αμπελακίων και την ομάδα εθελοντισμού Τρικάλων "e- θέλω-ντες". Το θέμα της δικής μου ομιλίας ήταν η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στην εποχή των εμβολίων για τον ιό HPV. Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την ομιλία κάνοντας κλικ >ΕΔΩ<.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Βοηθάει η μέτρηση της ΑΜΗ στην πρόβλεψη της γονιμότητας;

Η ΑΜΗ (Anti Mullerian Hormone, Αντιμυλλέρια ορμόνη), είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα ωοθυλάκια (τα αυγά) της ωοθήκης. Την μετράμε σαν ένα τρόπο για να υπολογίσουμε τα αποθέματα της ωοθήκης. Υψηλές τιμές συνδυάζονται με υψηλή γονιμότητα, μεσαίες με ενδιάμεση και αν υπάρχουν χαμηλές τιμές τότε συμπεραίνουμε οτι η γονιμότητα της γυναίκας είναι προβληματική. Παρομοίως, η τιμή της FSH (μιας άλλης ορμόνης που ρόλος της είναι να διεγείρει την ωοθήκη) υποδηλώνει το πόσο εύκολα κινητοποιούνται τα ωοθυλάκια της ωοθήκης.

ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ: Σκελετική ανωμαλία εμβρύου στο 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Ο προγεννητικός έλεγχος του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε ποσοστό περίπου 95% οδηγεί σε φυσιολογικά αποτελέσματα ή στη διαπίστωση μικρών "ατελειών" που δεν θα επηρεάσουν την μετέπειτα ζωή του μωρού. Πολύ σπάνια, συναντούμε σοβαρές αναπηρίες ή γενετικές ανωμαλίες που απαιτούν σκέψη προτού ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.

Ο Οκτώβριος είναι μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού;

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος των γυναικών μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Για τις γυναίκες που δεν καπνίζουν, ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός. Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στις 9 γυναίκες θα διαγνωστούν με καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Μετφορμίνη και εγκυμοσύνη, ποιές γυναίκες μπορούν να βοηθηθούν;

Πρόσφατα εκδόθηκαν από το Βρεττανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (RCOG) οι αναθεωρημένες οδηγίες σχετικά με τη χρήση της μετφορμίνης στις γυναίκες που επιθυμούν εγκυμοσύνη.

ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟΣ ΟΜΑΔΑΣ Β ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ. ΤΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟ;

Ο αιμολυτικός στρεπτόκοκκος ομάδας Β (Group B Strep, GBS) είναι ένα μικρόβιο που συχνά αποικίζει την περιοχή του κόλπου και του πρωκτού. Στις γυναίκες που είναι έγκυες, τις περισσότερες φορές, δεν θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στο μωρό αν κολλήσει το μικρόβιο κατά τη διάρκεια του τοκετού. Ωστόσο, υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος το νεογέννητο να κολλήσει το μικρόβιο όπως περνάει μέσα από τον κόλπο.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για το μωρό αν κολλήσει τον στρεπτόκοκκο ομάδας Β;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Η έκθεση του νεογέννητου από καισαρική τομή στα κολπικά υγρά (vaginal seeding) ίσως κάνει περισσότερο κακό παρά καλό

Τα οφέλη του κολπικού τοκετού είναι πολλά και αδιαμφισβήτητα. Μεταξύ των άλλων, φαίνεται ότι η έκθεση του εμβρύου στα υγρά του κόλπου, καθώς γεννιέται φυσιολογικά, δίνει πλεονεκτήματα στο νεογνό, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού, βοηθώντας στη δημιουργία φυσιολογικής χλωρίδας στο έντερο και μειώνοντας την πιθανότητα για την εμφάνιση άσθματος και αλλεργιών.

ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ & ΤΡΑΧΗΛΟΥ: Η σημασία της έγκυρης διάγνωσης για την αποφυγή άσκοπων χειρουργείων

 Στο γυναικείο γεννητικό σύστημα, συναντάμε σχετικά συχνά πολύποδες, που μπορύν να αναπτυχθούν σε διάφορα σημεία, συνηθέστερα σε τράχηλο και ενδομήτριο.

Τι είναι ο πολύποδας;

ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ: ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ! ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!

Τι είναι τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων;

7 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΓΚΥΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΡΙ!

Τα καλά μιας καλοκαιρινής εγκυμοσύνης

Για όσες είχατε τελευταία περίοδο προς τα τέλη του προηγούμενου έτους, η πιθανή ημερομηνία τοκετού βγαίνει κάπου στον Σεπτέμβριο. Όλα καλά λοιπόν εκτός ίσως από τις σκέψεις που κάνετε ότι το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης θα το περάσετε μέσα στο ωραίο (και ζεστό!) ελληνικό καλοκαίρι... Όχι πολύ καλή ιδέα, σωστά; Ήδη ζεσταίνεστε αρκετά, οπότε σκέφτεστε ότι τα πράγματα θα είναι αρκετά χειρότερα με τους καύσωνες και τη μεγαλύτερη κοιλιά.

Σελίδες